Flink besparen met bewuster gebruik

mkb grand cafe

Het is gezellig druk in het grand café als ik binnenstap. De uitbater verwelkomt mij hartelijk en vertelt mij onder het genot van een cappuccino over zijn probleem. Zijn energiekosten schommelen heel erg, hij heeft geen idee waar hij aan toe is. Hij wil graag weten waar dit aan ligt en vooral, wat hij hieraan kan doen.

Al snel kom ik tot de conclusie dat de schommelingen in het energieverbruik vooral te maken hebben met de buitentemperatuur. De gashaard, elektrische kachels en terrasheaters zijn grote energieslurpers in het café. Hoeveel energie ze gebruiken? Dat hangt nauw samen met de temperatuur buiten.

Gashaard of cv

Te beginnen bij de verwarming binnen. Het hele pand wordt verwarmd door een gashaard, er is geen cv-toestel aanwezig. Omdat een gashaard een veel lager rendement heeft dan een cv-toestel, neemt het gasverbruik bij koude temperaturen nog veel sterker toe dan bij een cv-toestel. Bijkomend probleem, als het buiten echt koud is, verspreidt de gashaard niet voldoende warmte om het binnen behaaglijk te maken. De uitbater zet dan twee elektrische kachels aan. In een week tijd kan het verbruik van deze kachels oplopen tot 1.000 kWh!

De beste oplossing zou zijn om een hoog rendement cv-toestel te installeren. Hiermee kan de besparing op gas oplopen tot 25 procent! Het vergt echter een flinke investering, van minimaal zo’n 10.000 euro. De uitbater geeft direct aan dat dat voor hem op dit moment niet haalbaar is. Gelukkig valt er ook met bewuster gebruik flink te besparen. Ik adviseer de uitbater om iemand de verantwoordelijkheid te geven over de gashaard. Als het warm genoeg is kan de gashaard lager worden ingesteld. Hiermee voorkom je uren per dag onnodig gasverbruik. Dit gebruikersgedrag kost niks. We zijn nu een jaar verder en de besparing op gas is opgelopen tot 1.100 m3. Dit is maar liefst 15 procent van het totale gasverbruik in zijn pand. Goed gedaan! 

Terrasheaters

Buiten op het terras hangen vier heaters: als ze alle vier aan staan, kost dat ongeveer 1,60 euro per uur. Als het wat kouder is staan de heaters doorgaans toch wel zo’n 8 uur per dag aan. Door ze niet aan te zetten, kan de horeca-ondernemer dus flink besparen. Maar het mag natuurlijk niet ten koste van de klanten en de omzet gaan. Die heaters hangen er niet voor niets. Ook hier geldt dat bewust gebruik de beste optie is.

Is het rustig? Doe dan bijvoorbeeld één in plaats van drie heaters aan. Het afgelopen jaar is het elektriciteitsverbruik van deze heaters met iets meer dan 10 procent afgenomen. De uitbater geeft toe dat hij ze toch langer heeft aangezet dan nodig, maar dat was een bewuste keuze. 10 procent is dan toch een mooi resultaat!