Fiscale voordelen investering zonnepanelen zzp

investeringsaftrek

Investeren in zonnepanelen? Doe uw voordeel met onze belastingstips

Wilt u als zzp’er investeren in zonnepanelen op een (eigen) woning? Dan kunt u profiteren van belastingvoordeel. De regelingen zijn soms alleen behoorlijk ingewikkeld. Hierdoor lopen veel ondernemers belastingvoordeel mis. Jasper Gorter van Alfa Accountants legt de gevolgen voor de btw en energiebelasting uit en geeft een goede tip.

Btw terugvragen: verstandig of niet?

Als u als zzp’er investeert in zonnepanelen op uw woning, kunt u in meestal de btw van de investering terugvragen bij de Belastingdienst. U moet dan wel regelmatig en tegen vergoeding stroom aan het net leveren, maar dat is eigenlijk altijd het geval.

Als u de btw van uw investering terugvraagt, moet u echter ook jaarlijks btw afdragen aan de Belastingdienst voor de stroom die u levert aan het net. De Belastingdienst heeft hiervoor bedragen vastgesteld, waarbij de hoogte afhankelijk is van het opwekvermogen in Wattpiek per jaar. Bij een opwekvermogen van 2.750 Wattpiek moet u bijvoorbeeld elk jaar € 60,- afdragen. Op de site van de belastingdienst vindt u het hele overzicht van deze zogenoemde forfaits.

Kleine ondernemersregeling

Hoeft u op jaarbasis minder dan € 1.345,- aan btw af te dragen, dan hoeft u niets te betalen. Hiervoor moet u een beroep doen op de kleine ondernemersregeling. Dit geldt vaak voor particulieren en btw-vrijgestelde ondernemers, zoals huisartsen.

Als zzp’er is de kans groot dat u al elk kwartaal btw afdraagt. Dit bedrag is vaak hoger dan € 1.345,- per jaar. U kunt dan dus géén gebruik maken van de kleine ondernemersregeling en moet elk jaar het forfait afdragen. Het is daarom maar de vraag of het voor u voordelig is om de btw van de investering in zonnepanelen terug te vragen. Vaak is het verstandiger om dit niet te doen, zodat u ook niet elk jaar het forfait hoeft af te dragen.

Tip: Zet de zonnepanelen op naam van uw partner

Wilt u toch van de kleine ondernemersregeling profiteren? Dan is er een oplossing. Als uw partner geen btw-ondernemer is, kan hij of zij meestal wel gebruik maken van de regeling. Zet de energienota en factuur van de zonnepanelen dan op naam van uw partner. Hij of zij hoeft het forfait dan alleen in het jaar van de investering af te dragen. Als uw partner een verzoek indient bij de Belastingdienst, hoeft hij vanaf het daaropvolgende kalenderjaar zelfs geen btw-aangifte meer te doen.

Voordeel energiebelasting

Als u investeert in zonnepanelen, mag u salderen. Dat is een groot voordeel. Salderen betekent dat u de zelfopgewekte stroom die u aan het net heeft geleverd, mag verrekenen met stroom die u van de energieleverancier afgenomen heeft over dezelfde aansluiting. Hierdoor betaalt u alleen energiebelasting over de stroom die u per saldo van de energieleverancier afgenomen heeft. Dat scheelt u ruim 10 cent aan energiebelasting en opslag duurzame energie per opgewekte kWh. Dit voordeel loopt algauw op tot enkele honderden euro’s per jaar.

Alfa Accountants plaatst regelmatig berichten en tips op haar website. Bent u in benieuwd? Kijk dan op alfa.nl/actueel.

020 892 02 55

Vragen? Neem contact op met onze klantenservice.  
U kunt ons telefonisch bereiken op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.