Energieadviseur schijnt licht op detailhandel

Contract MKB

Energieadviseur schijnt zijn licht op detailhandel

Lopend door de stad zie ik prachtige etalages, de een nog mooier dan de ander. De sportwinkel waar ik deze ochtend een afspraak heb, lijkt echter gesloten. Niets is minder waar. Als ik de deur open, word ik meteen begroet door de enthousiaste eigenaar: “Normaal gesproken heb ik de voordeur altijd openstaan hoor, maar het is vandaag zo koud buiten”. De verwarming van de zaak is niet eens het grootste probleem, dat weet de eigenaar ook. Nog voor ik mijn jas heb uitgetrokken, vertelt de man me over zijn grootste energie-issue: de verlichting.

Er gaat een lichtje branden

Na een uitgebreide energiescan van ongeveer anderhalf uur zitten we samen aan de kantinetafel. Met een kop koffie bespreken we de resultaten van het onderzoek. Het probleem is duidelijk: de verlichting van de winkel zorgt voor bijna de helft van het totale elektriciteitsverbruik. En er worden verkeerde lampen gebruikt. De tl-verlichting van de sportzaak is niet goed verdeeld. Enkele buizen zijn stuk en bij het vervangen van een van de lampen is de verkeerde kleur gebruikt. Daardoor zijn er verschillende plekken in de winkel onderbelicht. De etalage spreekt ook niet genoeg. Dat komt doordat de gebruikte halogeenspots onvoldoende licht geven. De eigenaar lacht: “Ja ik was er al bang voor. Ik erger me al tijden aan de lampen hier. Bijna wekelijks moet ik er wel een paar vervangen. Erger nog, door de slechte verlichting van de etalage denken klanten soms ten onrechte dat we gesloten zijn!”

De makkelijkste oplossing

Met een minimale investering zou deze winkelier tien tot twintig procent besparen op het elektriciteitsverbruik door verlichting. Om te beginnen zou hij alle verouderde tl-buizen moeten vervangen door een nieuwe eco-variant. De 50 Watt-halogeenspots zouden ingewisseld worden voor ledspots van 5 Watt; een besparing van wel 90%. Door de vieze en stoffige tl-armaturen op te poetsen en eco-buizen te plaatsen, creëer je een maximale lichtopbrengst. Met een nieuwe indeling van de bestaande tl-armaturen ontstaat een rustiger beeld in de winkel, doordat er overal evenveel licht is.

De duurzaamste oplossing

Deze winkelier koos voor een volledig up-to-date verlichtingsplan, afgestemd op zijn specifieke wensen. De investering voor het plaatsen van nieuwe armaturen met energiezuinige lampen verdient de winkelier binnen vijf jaar terug. Want hij bespaart wel veertig procent op de energiekosten voor verlichting. Bovendien heeft de etalage veel meer aantrekkingskracht en is de uitstraling van de winkel stukken beter.

026 844 99 55

Vragen? Neem contact op met onze klantenservice.  
U kunt ons telefonisch bereiken op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.