Energieadvies voor een zorgeloze toekomst

kinderdagverblijf

Tientallen kinderen spelen uitgelaten op het plein, zichtbaar genietend van het mooie weer. Ze zijn zich niet bewust van de moeilijke financiële situatie waarin hun kinderdagverblijf zich bevindt. Als er niks verandert, dreigt sluiting. Niet alleen voor dit kinderdagverblijf, maar ook voor de drie andere vestigingen. Hopelijk kan de eigenaar het tij nog keren en kan ik daar met mijn energieadvies een steentje aan bijdragen.

Kies eco

De verlichting is de grootste energievreter in de kinderdagverblijven. Om de talloze TL-buizen te laten branden, is maar liefst 25.000 kWh per jaar nodig, per vestiging! Mijn tip: vervang kapotte TL-buizen door eco-buizen. Beide varianten kosten vrijwel hetzelfde, maar de eco-variant verbruikt 10 procent minder energie. Als alle buizen vervangen zijn, scheelt dat 400 à 500 euro per jaar per vestiging. Een totale besparing van zo’n 2.000 euro per jaar, zonder extra investering! In deze situatie is dit de goedkoopste en de gemakkelijkste oplossing om te besparen op energie.

Wat me verder opvalt tijdens de adviesronde door het kinderdagverblijf is dat er veel verlichting onnodig brandt. Denk hierbij aan de verlichting in de toiletten, wasruimten, opslag/bergruimten en een enkele lokaal. Bewust gedrag of bewegingsmelders kan in deze situatie nog een extra besparing opleveren van 300 euro per jaar.

Automatisch: wel zo zuinig

De temperatuur in de lokalen is belangrijk. Het mag er niet te koud zijn, maar zeker ook niet te warm. Dit is goed voor elkaar. Er hangen twee hoogrendement cv-toestellen die geregeld worden met een weersafhankelijke instelling. De technische dienst heeft onlangs de tijdsinstellingen helemaal goed gezet, dus hier valt niets meer te verbeteren. Op één puntje na dan.

De extra circulatiepompen die ervoor zorgen dat het water naar alle radiatoren gaat, draaien continu en zijn verouderd. Tegenwoordig zijn er hoogrendement circulatiepompen met een lager verbruik. Ze verbruiken tot 80 procent minder energie dan standaard circulatiepompen. Een elektronische toerenregeling analyseert de vraag van het verwarmingssysteem en past hier het toerental automatisch op aan. Met deze maatregel valt er toch nog flink wat elektriciteit te besparen. Een investering van zo’n 800 euro per vestiging, die in twee jaar terugverdiend is.

Hoopvol

Dan zit mijn bezoek erop. Ik laat een hoopvol gestemde eigenaar achter. Er mag dan niet zoveel geld zijn om te investeren, door de kapotte TL-buizen te vervangen door de eco-variant en door de lampen niet onnodig te laten branden, kan hij zonder extra investering al flink besparen op de energierekening. En zodra er wat financiële ruimte is, zo verzekert hij mij, gaat hij ook met mijn andere adviezen aan de slag. Zodat de kinderen ook in de toekomst zorgeloos kunnen blijven spelen in zijn kinderdagverblijven.