Camping

camping

Grip op uw energierekening met een tussenmeter

Energie-adviseur Max Nuijens: Tijdens mijn vakantie raakte ik in gesprek met de campingeigenaar Matthijs. Niet geheel toevallig belandde het gesprek al snel op het energieverbruik van zijn twee campings. Beide campings zijn vergelijkbaar. Ze hebben een receptie, een sanitairgebouw, terreinverlichting, elektriciteitsaansluitingen per staanplaats en een woonhuis voor de terreinbeheerder. Hoe kan het dan dat het energieverbruik op de ene camping veel hoger is dan op de andere, vraagt Matthijs zich af.

Meten is weten: voor iedere bedrijfstak

Het is een vraag die ook ik als energieadviseur niet zo 1,2,3 kan beantwoorden. Dan moet ik eerst weten hoeveel energie elk onderdeel verbruikt. En daar zit dan ook precies de clou: sluit elk onderdeel aan op een aparte groep in de meterkast en meet het verbruik per onderdeel.

Matthijs kan bijvoorbeeld alle terreinverlichting aansluiten op één groep in de meterkast. Door een simpele tussenmeter naast deze groep te plaatsen, krijgt hij inzicht in het elektriciteitsverbruik van deze groep. Dit is ook mogelijk voor het sanitairgebouw, en vooral ook interessant om het elektriciteitsverbruik van alle standplaatsen inzichtelijk te maken! Door dat ook op de andere camping te doen, kan Matthijs achterhalen waar het verschil in verbruik en kosten ontstaat en dit aanpakken. Hier geldt zeker: meten is weten! En het leuke is dat je dit in iedere bedrijfstak kunt toepassen!

Kosten en mogelijkheden

Wilt u ook meer inzicht in uw energieverbruik? Een tussenmeter kost ongeveer € 80,- tot € 120,-. Soms moet echter ook de elektrische installatie aangepast worden om te kunnen meten. Uw elektricien kan u precies vertellen of dat in uw geval ook geldt. Vraag uw elektricien naar de mogelijkheden.

020 892 02 55

Vragen? Neem contact op met onze klantenservice.  
U kunt ons telefonisch bereiken op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.