Buurthuis

Buurthuis

Bespaar ook met goede, slimme en bewuste keuzes

Cor is de klusjesman en techneut van het buurthuis. Hij komt al jarenlang met veel plezier elke dag in het buurthuis. In die periode heeft hij twee grootschalige renovaties meegemaakt en dat hebben ze heel goed gedaan. Tijdens de ronde door het buurthuis kan ik slechts één verbeterpunt aanwijzen. Grote complimenten!

We stoken niet voor de mussen

Het buurthuis heeft een kleine zaal, een grote zaal en een kantine. Tijdens de laatste renovatie is een harmonicawand geplaatst om de grote zaal af te kunnen scheiden van de rest. De grote zaal wordt nu alleen nog verwarmd als hij gebruikt wordt. Daardoor is het gasverbruik aanzienlijk gedaald. ‘Want we stoken zeker niet voor de mussen’, vertelt Cor me lachend. En de afscheiding heeft er niet alleen voor gezorgd dat er niet onnodig gestookt wordt, in de grote zaal staat ook nooit meer onnodig apparatuur, verlichting of ventilatie aan. Er is dus winst behaald op vrijwel alle energieverbruikers. Een uitstekende maatregel.

Goede, slimme en bewuste keuzes

Veel kantines en buurthuizen hebben meerdere koelkasten en vriezers, vaak ook nog eens flink verouderd. Door ijsvorming, slechte sluitrubbers en niet goed werkende thermostaten verbruiken deze koelingen vaak flink veel energie. In dit buurthuis heeft de leiding samen met de vaste kantinebeheerder bewust nagedacht over het aantal koelingen. Een belangrijke eerste stap. Dit buurthuis ging van vier koelkasten en drie vriezers naar drie koelkasten en één vriezer. Dit levert een besparing op van meer dan 1.100 kWh per jaar (€ 240,-). Daarbij hebben ze een oude koelkast en vriezer vervangen, waardoor ze nog eens € 90,- extra per jaar besparen. Goede, slimme en bewuste keuzes.

Toch nog een tip

In de kleine zaal staan twee biljarttafels. De tafels worden elektrisch verwarmd om de lakens droog te houden. Hier kan ik ze toch nog een tip geven om energie te besparen. De verwarming soms uitzetten is een optie. Maar als de verwarming te lang uitblijft, kan er vocht in de lakens komen. Een andere, dure optie is om een nieuwe efficiëntere thermostaat te plaatsen. Een derde mogelijkheid is om de biljarttafels te voorzien van een tijdklok en een goede lakenafdekking. Deze investering is vele malen lager dan een nieuwe thermostaat en ze besparen hiermee gemiddeld zo’n 50%. Dit levert dit buurthuis € 528,- per jaar op. Een goede maatregel met een lage investering.

020 892 02 55

Vragen? Neem contact op met onze klantenservice.  
U kunt ons telefonisch bereiken op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.