Bespaartips van onze energieadviseur

energieadvies bakkerij

Doe ook uw voordeel met de bespaartips van onze energieadviseur

Onze energieadviseur Max Nuyens bezocht onlangs een bakkerij. Hij wist de bakker een paar goede tips te geven.

Max: ‘De heerlijke broodgeur komt me tegemoet zodra ik de bakkerij binnenloop. De eigenaar staat me al op te wachten. Hij staat te popelen om me te laten zien hoe hij zijn bakkerij energiezuinig heeft ingericht en is benieuwd of ik ondanks zijn inspanningen nog adviezen voor hem heb om energie te besparen.

Tijdens de rondleiding wordt me al gauw duidelijk dat de eigenaar inderdaad veel aandacht heeft besteed aan het beperken van het energieverbruik. Zo zie ik bijvoorbeeld een tochtsluis, komt er veel natuurlijk licht binnen via een lichtstraat, is het pand grotendeels voorzien van isolatieglas en is er een zuinig cv-toestel aanwezig.

Zelf bakken

“Brood bakken is echt een vak!”, vertelt de bakker me ondertussen. “Ik ben een bakker van de oude stempel. Ik bak mijn brood zelf. Ik weet precies welke temperaturen en tijden het beste resultaat opleveren en dat proef je. Daar zijn we heel trots op.”

De bakker heeft een bepaald ritme ontwikkeld in het bakken. Eerst bakt hij de producten die hoge temperaturen nodig hebben. Als de temperatuur langzaam afneemt, gaan de producten erin die op een lagere temperatuur gebakken moeten worden. Zijn ovens staan hierdoor nooit onnodig aan. “Voor mij vanzelfsprekend”, zegt de bakker. “Met deze slimme manier van bakken bespaar ik flink op mijn gas- en elektriciteitsverbruik! En ook de andere medewerkers gaan bewust met energieslurpers om.

Ik zie inderdaad geen apparatuur die onnodig aan staat, alleen in de bakkerij zie ik een klein puntje voor verbetering. Hier staan twee radiatoren aan, terwijl het er warm genoeg is. Door de aan/uit-radiatorknoppen te vervangen door thermostaatknoppen, hoeven de radiatoren nooit meer onnodig warmte af te geven. In vergelijking met het bakgedrag van de bakker levert deze maatregel maar een kleine besparing op, maar alle kleine beetjes helpen.

IJsaanslag

Verderop zie ik dat er ontzettend veel ijsaanslag in de vriescel zit. Dit is begrijpelijk: bij het openen van de vriescel komt er veel warme vochtige lucht in de vriescel, maar het zorgt wel voor een toename van het elektriciteitsverbruik. Er zijn vrij eenvoudige maatregelen om dit te voorkomen, die niet veel kosten, maar wel een flinke besparing opleveren:

  • Houd de deur zoveel mogelijk dicht, bedenk van tevoren wat er gepakt moet worden. Dat scheelt een keer lopen;
  • Hang een strokengordijn voor de deur (aan de binnenkant van de vriezer). De investering ligt rond de € 300,00 tot € 400,00 en is binnen twee jaar terugverdiend.;
  • Controleer de sluitrubbers regelmatig en vervang deze als ze niet goed meer sluiten;
  • Onderhoud helpt niet alleen bij het behoud van de installatie, maar zorgt ook voor een optimaal rendement. Belangrijk is vooral dat de installatie de opgenomen warmte kwijt kan. zorg daarom voor schone condensors.

Ook besparen?

Uw lokale installateur kan u helpen om uw bespaarmogelijkheden in kaart te brengen!

020 892 02 55

Vragen? Neem contact op met onze klantenservice.  
U kunt ons telefonisch bereiken op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.