Bespaartips van onze energieadviseur

fietsenwinkel

Bespaar met de tips van onze energieadviseur

Meneer Wortelboer begon 10 jaar geleden met een fietsenzaak in Leeuwarden. Inmiddels heeft hij daar drie zaken in Groningen en Drenthe aan toegevoegd. De zaken gaan goed, maar als ondernemer blijft meneer Wortelboer continu kijken hoe hij zijn bedrijfsvoering kan verbeteren en zijn kosten kan verlagen. Hij heeft het vermoeden dat er op het gebied van energieverbruik nog wel wat te winnen valt. Onze energieadviseur Max gaat bij hem langs.

Max vertelt: ‘Meneer Wortelboer staat me gastvrij op te wachten in zijn zaak in Leeuwarden. Eén van zijn medewerkers is net bezig een ouder echtpaar in de winkel te informeren over de voordelen van een elektrische fiets, terwijl anderen in de werkplaats druk bezig zijn. De zaken gaan goed, vertelt meneer Wortelboer me, maar zijn energieverbruik ligt bijna 20 procent hoger dan het landelijke verbruikskengetal voor de sector. Ik ga op onderzoek uit, want dat kan vast beter.

Bespaar door slim te verlichten

De verlichting zorgt voor meer dan de helft van de totale energiekosten. Geluk bij een ongeluk: besparen hierop is heel eenvoudig. Bijvoorbeeld door in de werkplek bewegingssensoren te plaatsen, zodat het licht alleen brandt als het ook echt nodig is. Een bewegingssensor kost ongeveer € 150,- (inclusief plaatsing) en schakelt meerdere armaturen. Afhankelijk van het aantal branduren van de huidige verlichting levert dit een besparing van rond de € 340,- per jaar op.

Een andere optie is om de halogeenspots door led -of spaarlampspots te vervangen. Dit vraagt een behoorlijke investering. Als goedkope tussenoplossing kan meneer Wortelboer zuinige TL-buizen in het bestaande armatuur plaatsen. Deze ECO-buizen zijn een paar euro duurder dan de huidige TL-buizen, maar ook tot 10 procent zuiniger.

Mijn advies: Laat een nieuw verlichtingsplan opstellen. De leverancier van de armaturen of de installateur geeft hierin (vaak gratis) aan hoe een efficiënte, optimale verlichtingssterkte wordt bereikt tegen een zo laag mogelijke investering en terugverdientijd.

Een schakelklok voor de compressor

De compressor springt ook buiten gebruikstijden regelmatig aan om drukverlies door kleine lekkages te compenseren. Ik adviseer meneer Wortelboer om de compressor met een schakelklok buiten werktijden automatisch uit te schakelen. Zo’n klok kost rond de € 250,-, inclusief plaatsing. Afhankelijk van het aantal uren dat de schakelklok de compressor uitschakelt, is de terugverdientijd 1 tot 4 jaar.

Tips voor de elektrische boiler

Meneer Wortelboer maakt gebruik van een elektrische boiler. Een combiketel is meestal zuiniger, maar vervanging is hier lastig. De boiler staat ver van de ketel. Ik adviseer hem de boilertemperatuur niet te hoog te zetten. 60 graden is meestal voldoende. Daarnaast loont het om de inlaatcombinatie (de wateraansluiting naar de boiler) regelmatig op lekkage te controleren.

En verder

  • Bespaart meneer Wortelboer tot € 450,00 op zijn computergebruik als hij het energiebeheer van zijn oudere computer zuinig instelt en de computer bij pauzes direct in de slaap- of sluimerstand zet. Nog beter is een moderne zuinige pc met intern SSD-geheugen aan te schaffen. Of nog zuiniger: een laptop;
  • Bespaart meneer Wortelboer € 90,00 per jaar als hij de oude koelkast vervangt (investering € 270,00).

Conclusie

Al met al kan meneer Wortelboer met een aantal aanpassingen behoorlijk besparen op zijn energiekosten. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor deze zaak in Leeuwarden. Veel van deze tips kan hij ook gebruiken in Assen en Groningen. Dat loont!’

020 892 02 55

Vragen? Neem contact op met onze klantenservice.  
U kunt ons telefonisch bereiken op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.