Jean le Jean Catering bespaart kosten én wint Award Duurzame Ondernemer

Tot voor kort verbruikte Jean le Jean Catering uit Zwaagdijk behoorlijk wat energie. Totdat eigenaar Jan Schouten ontdekte dat er flinke besparingen mogelijk waren. En met die besparingen won zijn bedrijf zelfs de Award voor Duurzame Ondernemer.

Afgelopen jaar won Schouten de Award Duurzame Ondernemer 2017 (regio Medemblik). Hij heeft grote stappen gezet in ‘de breedte van de bedrijfsvoering’, zoals het in het juryrapport staat: ‘Het is een mooie beloning voor de investeringen die we hebben gedaan. Het toont aan dat we goed bezig zijn. Dat zien onze klanten ook, dus dat draagt ook bij aan onze reputatie in de regio.’

Overheerlijke buffetten, goedgevulde barbecues, smakelijke broodjes: noem het en Jean le Jean zorgt ervoor. Of het nou om een eenvoudige bedrijfslunch of receptie gaat of om een grote bruiloft of een spetterend bedrijfsfeest. Met twee fulltime medewerkers en twintig oproepkrachten verzorgt Jan Schouten in de regio Hoorn - Medemblik de catering.

Milieubewust geld verdienen

Energieverbruik in de horeca heeft vooral te maken met het kookproces en het bewaren van producten. Warmte en koeling, zogezegd. ‘Vooral de ovens en vaatwassers verbruiken veel elektriciteit’, legt Schouten uit. ‘Die staan dagelijks uren aan. Daarnaast hebben we een koel- en vriescel die continu draaien. Het verbruik van die twee samen bedraagt ongeveer 6.000 kWh per jaar. Aardig wat dus, maar een bijkomend voordeel is dat we geen verwarming in de keuken nodig hebben. De warmte van de koelmotoren is voldoende om de keuken op temperatuur te houden.’

Per jaar verbruikt Jean le Jean Catering ongeveer 16.500 kilowattuur aan stroom, en een kleine 300 kuub gas. Het elektriciteitsverbruik zal dit jaar minder worden, want Schouten heeft in duurzaamheid geïnvesteerd: ‘De verlichting is vervangen door zuinigere ledlampen en we hebben zonnepanelen geplaatst om de elektriciteitskosten verder terug te brengen.’

Snel terugverdienen door slim te investeren

Een ondernemer gaat bij zo’n investering niet over één nacht ijs: ‘Ik heb uitgerekend wat de terugverdientijd is van de zonnepanelen. Je weet ongeveer hoeveel stroom de panelen kunnen leveren, dus dan kun je een rekensommetje maken. En doordat we ze zelf geplaatst hebben, konden we de investering zo laag mogelijk houden. Dat is belangrijk, want als het alleen maar geld kost, doe je het niet zomaar. Bij ons is die terugverdientijd ongeveer 5 tot 6 jaar.’

Hoewel er in zijn bedrijf dankzij het slim inzetten van restwarmte geen bijverwarming nodig is, gebruikt Jean le Jean wel gas. Er is een kleine geiser voor het warme water, en het koken gebeurt nog op een gasfornuis. De trend is dat steeds meer horecabedrijven overstappen op inductiekoken, maar Schouten is daar nog niet aan toe: ‘Ik zou wel willen overstappen, maar dat is nog een te grote investering. Driehonderd kuub per jaar is niet veel, door van het gas af te gaan kan ik geen grote besparingen bereiken.’

Investeren in duurzaamheid zorgt voor een scherpe prijs voor onze klanten

Los van de financiële winst die de duurzaamheidsmaatregelen opleveren, is het Schouten ook te doen om milieuwinst: ‘Door het terugdringen van de energiekosten kunnen we onze prijs voor de klanten zo scherp mogelijk houden. Tegelijkertijd vind ik het ook belangrijk om zo duurzaam mogelijk te werken.’

Foto: Alex Gitzels/Westfriesland Media

U kunt altijd terecht bij onze Ondernemersdesk

Bel ons gerust op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur op 020 89 20 255. U kunt ook met ons chatten van 8.00 tot 22.00. Of stuur een e-mail naar ondernemersdesk@nuon.com. Wij zijn er voor u.

Interessant artikel?