Tips voor een koel hoofd en een lage energierekening

De zomer staat voor de deur. Een hittegolf of juist frissere dagen: u presteert het best als u in een aangenaam binnenklimaat werkt. Op warme dagen zet u misschien achteloos de energieverslindende airco aan, met hoge kosten als gevolg. Dat kan anders! Met deze tips houdt u deze zomer uw hoofd koel, en uw energierekening laag.

Heeft uw werkruimte geen eigen thermostaat? Vaak loont het om een thermostaat met zones aan te schaffen, waarmee u de temperatuur voor afzonderlijke ruimtes kunt instellen. Laat een nieuwe klok- of slimme thermostaat niet op fabrieksinstellingen staan, u bespaart meer als u hem afstemt op uw ritme. Een thermostaat plaatst u het beste in de ruimte waar u het vaakst bent, maar niet onder een lamp, boven apparatuur, in de tocht of in een kast. Een temperatuur van 20 graden is meestal voldoende. Bij iedere graad boven de 20 graden verbruikt u 7 procent meer gas.

Altijd koele lucht

Gebruikt u een losse airco? Vergeet dan niet de thermostaat van de verwarming laag te zetten. Anders koelt de airco de ruimte, waardoor de verwarming weer aanslaat. Daar wordt zowel het werkklimaat als uw portemonnee niet beter van. Geen airco, maar wel een ventilator? Die verplaatst de lucht, maar koelt deze niet. De oplossing is simpel. Leg twee kunststof flessen gevuld met water (niet helemaal vol, anders knappen ze) in de vriezer. Zet de bevroren flessen voor de ventilator, op een theedoek of in een stevige bak. De ventilator blaast de lucht nu langs de koude flessen. Zo heeft u moeiteloos altijd een prettig klimaat.

Sluipverbruikers

Apparaten ouder dan vijf jaar kunnen ongemerkt behoorlijk wat energie verbruiken. Denk aan computers, printers en de dect-telefoon. Adapters van telecom apparatuur kunnen jaarlijks wel voor 15 tot 40 euro verbruiken als u ze ongebruikt in het stopcontact laat zitten. En wist u dat het beeldscherm van een vaste computer bij dagelijks drie uur actief gebruik zo’n 100 euro op jaarbasis kost? U bespaart direct door uw scherm tijdens pauzes in de slaapstand te zetten en het energiebeheer in te schakelen. Echt besparen doet u met een laptop, die is vier keer zuiniger dan een vaste computer.

Frisse lunch

Pauzeren met een koel drankje en een frisse salade. Maar hoeveel energie kost uw koeling eigenlijk? Uw koelkast of vriezer verbruikt meer energie in een warme of ongeïsoleerde ruimte. U bespaart gemakkelijk door de koeling niet te plaatsen naast een warmtebron, zoals oven of vaatwasser. Ventileer voldoende zodat de uitgestoten warmte weg kan, en ontdooi en reinig de apparatuur regelmatig. Check geregeld of de thermostaat nog goed werkt en de deur goed sluit. Hoe dikker de aangegroeide ijslaag in een apparaat, hoe slechter het koelt en hoe groter het energieverbruik. Is uw koeling ouder dan acht jaar? Dan loont het om nieuwe, ultrazuinige apparatuur aan te schaffen.

Isolerende raamfolie voor koelte en warmte

Heerlijk, een werkruimte met veel natuurlijk licht. Misschien heeft ook uw werkplek een flink raamoppervlak. Fijn voor het licht, maar met de brandende zon op de ramen verandert een ruimte snel in een oven. Zonwering - binnen en/of buiten - helpt, maar neemt ook een groot deel van het licht weg. Isolatiefolie is een prima oplossing die bovendien snel is aangebracht. De folie houdt ’s zomers de warmte en schadelijke uv-stralen buiten, en in de winter juist de warmte binnen. Zo bent u in ieder seizoen voordelig uit.

Persoonlijk bespaaradvies met de Nuon Energiescan

Bent u ondernemer en heeft u een kantoor aan huis? Maak dan gebruik van de persoonlijke Nuon Energiescan. U ontvangt praktische tips en hoort meteen hoeveel u bespaart. Kijk voor meer informatie de video, of stuur een mail naar energierapport@nuon.com.

Onze energiescan maakt energie besparen met een kantoor aan huis makkelijk.

Met een kantoor aan huis verbruikt u al snel meer energie. Maar besparen hoeft niet veel tijd te kosten met onze energiescan. Een persoonlijk bespaaradvies gewoon via uw smartphone.

Interessant artikel?