Verscherpte energieregels voor kantoren

Vanaf 2023 moeten alle kantoorpanden in Nederland minimaal energielabel C hebben. Kantoren met een slechter label mogen niet meer gebruikt worden.

Voor wie geldt de regeling?

De verplichting geldt voor alle kantoorpanden, behalve voor:
- kantoren kleiner dan 100 m2
- monumenten
- leegstaande kantoren
- kantoren die omgevormd of gesloopt worden
Er komt nog een onderzoek naar de energiebesparingsmogelijkheden in andere (bedrijfs)panden, zoals restaurants en winkelpanden.

Wat betekent de regeling voor u?

Heeft u een kantoor met energielabel D t/m G, dan moet u uw pand binnen zes jaar zuiniger maken. Bij label D, E of F zijn bouwkundige ingrepen vaak niet nodig. Aanpassingen aan bijvoorbeeld de verlichting zijn dan voldoende. Kantoren met label G vragen om ingrijpende maatregelen als glas- of dakisolatie. Het idee is dat de investering zichzelf terugverdient, omdat uw energierekening door de investering daalt. De terugverdientijd ligt gemiddeld rond de 5 jaar.

De opbrengst van deze regeling

Deze maatregel moet helpen om de doelstellingen uit het Energieakkoord te halen. Het levert vanaf 2023 per jaar ruim 8 petajoule energiebesparing op. Kijk hier alvast voor onze kantoor-bespaartips.

U kunt altijd terecht bij onze Ondernemersdesk

Bel ons gerust op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur op 020 89 20 255. Chatten met ons kan ook. Van 08.00 tot 22.00 uur. Wij zijn er voor u.

Interessant artikel?