Uw terras aangenaam warm tot in de kleine uurtjes

Zomeravonden, die kunnen niet lang genoeg duren. U wilt het uw gasten dan natuurlijk zo comfortabel mogelijk maken. Bijvoorbeeld door terrasheaters te plaatsen die het zonnige gevoel tot laat op de avond vasthouden. Aangenaam, maar daar zijn natuurlijk kosten aan verbonden. Hoeveel energie gebruikt zo’n heater eigenlijk? Lees hoe uw gasten er warmpjes bijzitten zonder dat u teveel kosten maakt.

Een beetje terras in de horeca heeft tegenwoordig terrasverwarmers, op gas of elektrisch. Voor het aangenaam verwarmen van een terras van 45 vierkante meter zijn zes heaters nodig, die per stuk 0,89 m3 (aard)gas verbruiken. Het gemiddelde vermogen ligt tussen de 5 en 12 kW, dat is 280 Watt per vierkante meter. Voor het verwarmen van het terras van 45 vierkante meter is per uur gemiddeld 0.28 kW x 45m2 = 12.6 kW aan energie nodig, dat is ongeveer 1,2 m3 aardgas.

Een elektrische terrasverwarmer, met een gemiddeld vermogen van 8 kW die jaarlijks 800 uur aan staat, verbruikt 6.400 kWh. Dat kost ongeveer € 1.280 (EUR 0,20 per kWh) per jaar. De kosten van terrasverwarmers op gas en elektriciteit zijn vergelijkbaar.

Besparen in een paar stappen

Uw terras zo comfortabel en voordelig mogelijk verwarmen hoeft niet ingewikkeld te zijn.

  • Zorg dat het terras goed beschut is en bij voorkeur overkapt.
  • Stem het aantal heaters af op het te verwarmen oppervlak.
  • Kies voor plaatsing van de terrasverwarmers aan de gevel. Deze werken efficiënter dan losstaande apparatuur omdat de gevel de warmte langer vasthoudt. Hang de heaters niet te hoog.
  • Hoe donkerder de bestrating op het terras, hoe beter deze warmte vasthoudt.
  • Gebruik aan/uitschakelaars op terrasruimte die niet constant gebruikt wordt, zoals een buitenruimte voor rokers.
  • Ideaal zijn heaters met bewegingssensor, die warmen alleen op wanneer dat nodig is.
  • Gebruik dimmers op de heaters. Zo kunt u de temperatuur gemakkelijk aanpassen aan de buitentemperatuur.
  • En natuurlijk is het altijd fijn als er dekentjes liggen, zodat de heaters net iets later aan kunnen. Besparend, en ouderwets gezellig bovendien.

Besparen met een dimmer: rekenvoorbeeld

De installatie van een dimmer op een heater kost tussen € 130 en € 300. Gemiddeld gebruikt een heater met een dimmer zo’n 75 procent van het maximale vermogen. Bij een terrasverwarmer van 8 kW bespaart u 2 kW per uur. Als de heater gemiddeld 800 uur per jaar aanstaat, bespaart u 1600 kW op jaarbasis. Op uw energierekening bespaart u daarmee jaarlijks € 320. In een jaar verdient u de investering in een dimmer dus al terug.

Aandacht voor de horeca

Speciale pagina voor horeca ondernemers met relevante informatie, nieuws, tips en aanbiedingen.

Interessant artikel?