Automonteur repareert een auto

Een onverklaarbare hoge energierekening: op zoek naar oorzaken

Op mijn lijstje

De showroom is schitterend. Ik moet oppassen dat ik me niet teveel laat afleiden door al die mooie auto’s en mijn hoofd bij mijn onderzoek houd. Een snelle blik laat energiezuinige tl-verlichting zien en verwarming door radiatoren die niet onnodig stoken. Verderop is een kleine koffiehoek ingericht, met een koelkastje en een koffiemachine. Beiden zijn ook niet de oorzaak voor een hoger energieverbruik. Ook de receptie met een computer en een printer is prima in orde. Dan valt mijn oog op het systeemplafond langs de grote ramen van de showroom. Hierin zitten 30 halogeenspots van 50 Watt per stuk. Deze verlichting staat zo’n 60 uur per week aan. Dat zorgt voor een elektriciteitsverbruik van 4.500 - 5.000 kWh per jaar. Die gaat op mijn lijstje om te bespreken met meneer Bak.

Daar gaat ie weer

In de werkplaats zie ik de normale branchegebonden apparatuur. Niks bijzonders, tot ik een persluchtlekkage zie. Bij een paar koppelingen gaat continu lucht verloren, waardoor de compressor volgens de monteurs tot vervelends toe aanslaat. ‘Daar gaat ie weer’, hoor ik één van hen zeggen.

Compressoren verbruiken doorgaans veel energie, zo ook deze. Met een grove berekening kom ik op een verlies van € 1028,- per jaar! De oplossing is simpel: vervang defecte koppelingen en controleer of de lekkage is opgelost. Daarbij staat de compressor ook ’s avonds en in het weekend aan. Onnodig en zonde, want door de lekkage verbruikt de compressor veel energie. Tip: zet in de avond en in het weekend de compressor uit. En vervang de filters van grote compressoren regelmatig. Te veel weerstand door de vervuilde filters geeft energieverlies. Dat kan oplopen tot wel 10% van het totale energieverbruik van de compressor. Meneer Bak toch even informeren.

Overuren

Als ik in de werkplaats ben, staat de heater uit. Ik moet goed zoeken naar de aan/uit knop, die achter een stelling aan de wand blijkt te hangen. De heater wordt dus niet geregeld met een thermostaat. Het verbruik hangt helemaal af van het gebruikersgedrag. Om hierachter te komen ga ik weer te rade bij de automonteurs. Het principe is simpel, zegt een monteur. ‘Als het koud is, zetten we de heater aan en aan het einde van de dag gaat hij weer uit.’

De heater draait vaak overuren. Een kostenpost van 800 à 900 euro per jaar door extra gasverbruik. Meneer Bak kan dit probleem op meerdere manieren oplossen. Ik adviseer het om contact op te nemen met zijn huisinstallateur, die ervaring met de installatie heeft.

Voordeel van de twijfel

Na mijn ronde geeft meneer Bak mij het voordeel van de twijfel. Hij heeft de persluchtlekkage inmiddels opgelost. Komend jaar wordt het bewijs van de onverklaarbare hoge energierekening hopelijk geleverd.

U kunt altijd terecht bij onze Ondernemersdesk

Bel ons gerust op werkdagen van 08.00 tot 15.00 uur op 020 89 20 255. Wij zijn er voor u.

Interessant artikel?