Man met verhuisdoos

Steek energie in uw bedrijf, daarmee houdt u de kosten laag

Als energieadviseur ga ik langs bij ondernemers die vragen hebben over hun stroomverbruik. Zo was ik laatst bij een bedrijf dat net verhuisd is naar een nieuw kantoorpand. Een gebouw van nog geen vier jaar oud, en wat apparatuur betreft dik in orde: airconditioning, (vloer)verwarming door een hr-ketel, en klimaatsysteem en verlichting met bewegingssensoren. Toch liepen de maandelijkse energiekosten flink op. De hamvraag van de directeur: waar kunnen we besparen, en hoe pakken we dat aan?

In veel bedrijven gaat stroom verloren wanneer apparaten onnodig worden gebruikt. Verwarming, computers, verlichting en airconditioning staan soms ’s nachts aan en zijn daarmee typische sluipverbruikers. Dat was ook hier het geval. Gelukkig kon ik verschillende tips geven om het energieverbruik en de kosten zo laag mogelijk te krijgen. Misschien kunt u de adviezen ook voor uw bedrijf gebruiken.

1. Zonwering is een goed begin

Op warme zomerdagen wilt u op een lekker koel kantoor werken. Met goede zonwering komt u al een heel eind. Hou het warme zonlicht buiten en de deuren zo veel mogelijk gesloten, dan is de airconditioning al veel minder vaak nodig. Maakt u er wel gebruik van, koel dan niet meer dan vijf graden onder de buitentemperatuur.

2. Pompschakelaar verlaagt energieverbruik

Vloerverwarmingen hebben meestal klassieke pompen, zonder automatische regeling. Daardoor staan ze vaak onnodig aan. Als eenvoudige en relatief goedkope oplossing kunt u een pompschakelaar bij de verdelers van uw vloerverwarming plaatsen. De verwarming gaat alleen aan als de thermostaat daarom vraagt, met 50% minder energieverbruik als resultaat. Uw eenmalige investering kost rond de € 280,-.

3. A-labelpomp werkt efficiënt

Uw cv-installatie op kantoor verwarmt elke ruimte onafhankelijk. De standaardpomp van de ketel met weersafhankelijke regeling staat het hele jaar door aan en verbruikt daardoor ongemerkt energie. Vervang deze door een energiezuinig exemplaar met een toerenregeling of A -label en bespaar tussen de 50% en 80% op uw kosten. De aanpassingen en installatiekosten bepalen hoe snel u de investering terugverdient.

4. Gebruik bewegingssensoren

In de meeste bedrijfsruimtes heeft u niet 24 uur per dag licht nodig, zoals op het toilet of in vergaderzalen. Door bewegingssensoren te plaatsen of lichtgroepen gedeeltelijk te schakelen, gaat de verlichting pas aan als dat nodig is. Automatische in- en uitschakeling is gebruiksvriendelijk, oogt luxe en verlaagt uw energiekosten.

  • Bewegingssensoren kosten rond de € 150,-, inclusief plaatsing 
  • Met één sensor bedient u meerdere armaturen 
  • Hoeveel u bespaart, hangt af van uw verbruik 
  • De investering verdient u in elk geval binnen drie jaar terug

5. Zonnepanelen besparen op lange termijn

Zonnepanelen leveren u uiteindelijk de grootste besparing op. Uw eigen systeem met siliciumplaten zet licht om in stroom. Afhankelijk van het rendement dat u eruit haalt, kunt u flink bezuinigen. Als zakelijke klant kunt u ook nog profiteren van fiscaal voordeel op uw investering; tot maar liefst 58%. Speciaal voor zonnepanelen geldt bijvoorbeeld de Energie Investering Aftrek (EIA).

Kijk voor meer informatie op onze pagina over zonne-energie voor het MKB

U kunt altijd terecht bij onze Ondernemersdesk

Bel ons gerust op werkdagen van 08.00 tot 15.00 uur op 020 89 20 255. Wij zijn er voor u.

Interessant artikel?