Opbouw energieprijs

Energieprijzen, energieprijs, opbouw energieprijs

Uitleg opbouw energieprijs:

Zo weet u waar u elke maand voor betaalt
energieprijzen mkb

De energieprijs bestaat uit 3 onderdelen:

Uw energieverbruik, netbeheerkosten en overheidsheffingen en btw.

De afbeelding aan de rechterzijde geeft de opbouw van de energieprijs weer (prijspeil januari 2016). Bij genoemde percentages is uitgegaan van een gemiddeld energieverbruik van 10.000 kWh stroom en 3.000 m³ gas. Voor gas is rekening gehouden met de regiotoeslag A. De percentages zijn inclusief vermindering energiebelasting. 

  1. Uw energieverbruik 46%
  2. Netbeheerkosten 9% 
  3. Overheidsheffingen en btw 45%
Deze vindt u terug op uw jaarafrekening of uw termijnbedrag. We leggen deze onderdelen voor u uit. Zo weet u waar u elke maand voor betaalt.

1. Vaste en variabele leveringskosten

Uw energieverbruik is 46% van uw energienota. Dit is het deel dat u aan ons betaalt. De kosten bestaan uit 2 onderdelen: 

  • Vaste leveringskosten (voor stroom € 4,50 per maand en voor gas ook € 4,50 per maand)
  • Variabele leveringskosten per kWh voor stroom en per m3 voor gas

Vanuit de netbeheerder betaalt u voor gas ook nog de regiotoeslag gas.

2. Kosten van de netbeheerder

De energieprijs bestaat ook uit kosten van de netbeheerder. Dit is 9% van uw energienota. Dit zijn de kosten voor de aanleg en het onderhoud van de netwerken voor stroom en gas. Wij dragen deze kosten af aan uw netbeheerder. De netbeheerkosten zijn onderverdeeld in:

  • Vaste leveringskosten
  • Het capaciteitstarief
  • Meetdienst, ook wel meettarief

De netbeheerkosten voor stroom bedraagt € 15,89 en voor gas € 10,20. Deze kosten zijn berekend op basis van de tarieven van Liander. En gelden bij aansluitingen voor stroom met een doorlaatwaarde tot en met 3x25 Ampère. Voor gas geldt dit tarief bij aansluitingen tot een capaciteit tot en met G6, en een standaard jaarverbruik van 500 tot 4.000 m³. Heeft u een andere netbeheerder kijk dan hier voor de kosten.

3. Btw en overheidsheffingen

De energieprijs wordt ook door de overheid belast. Dit is 45% van uw energienota. U betaalt overheidsheffingen en btw. De overheidsheffingen bestaan uit energiebelasting en 'opslag duurzame energie'. De overheidsheffingen en btw dragen wij voor u af aan de overheid.