Wanneer investeren

Wanneer investeren in energiebesparende maatregelen?

Bij het investeren in energiebesparende maatregelen is een goede timing en afstemming van essentieel belang. Hierbij is het belangrijk om goed te kijken naar het type maatregel, de investering, terugverdientijd en de relatie tussen afzonderlijke maatregelen.

Een goed voorbeeld: isoleer eerst uw bedrijfspand goed. Bekijk hierna of nieuwe cv-ketel nodig heeft. In een geïsoleerd pand heeft u een veel lagere verwarmingscapaciteit nodig dan in de oude situatie.

Er zijn drie slimme momenten om een bespaarmaatregelen uit te voeren:

  1. Onderhoud
  2. Beheer
  3. Renovatie

1. Onderhoud

Met een slim onderhoud aan uw apparaten en installaties zet u een extra stap naar een lager energieverbruik. Over het algemeen zijn deze bespaarmaatregelen goedkoop of zelfs gratis. Denk aan het schoonmaken van onderdelen (rubbers van koeling), kleine bespaarmaatregelen (tochtstrips, deurdrangers), en het vervangen van kapotte onderdelen.

Voorbeeld onderhoud verlichting: schoonmaken en kapotte lampen vervangen

Als het gaat om uw verlichting, zijn er met zorgvuldig onderhoud uiteenlopende voordelen te behalen. Door bijvoorbeeld uw lampen, (spiegel)optiek en sensoren goed schoon te houden, behoudt u het rendement van de aanwezige verlichting. Gaat er een lamp kapot, dan is dat een gunstig moment om een energiezuinige lamp terug te plaatsen. Denk aan tl-d eco, spaarlampen of een metaaldamplamp.

2. Beheer

Bij beheer draait het vooral om het optimaliseren van bestaande apparaten en installaties binnen uw bedrijf. Door bijvoorbeeld nauwgezet de instellingen van alle aanwezige installaties te toetsen aan het actuele gebruik van bedrijfs- en werkruimtes ontstaan er vaak nieuwe inzichten. Een aanpassing is dan snel gemaakt.

Voorbeeld beheer verlichting: aanwezigheidsdetectie

Er zijn allerlei manieren waarmee u uw bestaande verlichting slimmer kunt maken. Een veeltoegepaste maatregel is het aanbrengen van aanwezigheidsdetectie (in toiletruimten, vergaderzalen, etc.). Met een bewegingsschakelaar of een infrarood aanwezigheidssensor wordt uw verlichting automatisch in- en uitgeschakeld. Hiermee voorkomt u dat uw verlichting onnodig blijft aanstaan.

3. Renovatie

Bent u van plan om uw bedrijfspand te renoveren? Dan is dat een uitstekend moment om eventuele bespaarmaatregelen uit te voeren. Denk aan maatregelen als dubbel glas, isolatie of een nieuw ventilatiesysteem. Op de meeste momenten staat de terugverdientijd van dergelijke investeringen vaak onder druk, door bijvoorbeeld afschrijvingen op oude apparatuur. Maar bij renovatie is het optimale moment aangebroken om grote stappen te maken op het gebied van energiebesparing.

Voorbeeld renovatie verlichting: nieuw verlichtingsplan

Bij renovatie van uw bedrijfspand heeft u de kans om uw verlichting in één klap te moderniseren. Denk aan een nieuw verlichtingsplan, opgesteld door een specialist. Dus geen afzonderlijke bespaarmaatregelen, maar een complete aanpak waarbij u op alle fronten energiezuinige oplossingen kunt toepassen. Zo ontstaat er een gebalanceerde aanpak, waarbij zowel lampen, armaturen en schakeling optimaal op elkaar afgestemd zijn.