Hoe start ik met energie besparen?

Besparen

Starten met energiebesparing

Elke ondernemer kan energie besparen. Dat kan op verschillende niveau's, afhankelijk van uw budget en doelstellingen. Er zijn 4 niveaus waarop u actie kunt ondernemen.

1. Bewust worden van verspilling en gedrag aanpassen

Deze stap is makkelijk, de voordelen zijn groot en het kost u helemaal niets. Vaak een kwestie van logisch nadenken. Op welke plaatsen speelt energie een rol in uw bedrijfsprocessen? En zijn er momenten dat er onzorgvuldig met gas en stroom wordt omgegaan? Bijvoorbeeld:

  • Een deur staat open terwijl de airconditioning aan staat.
  • Apparatuur blijft aan staan aan het einde van de dag.

Lees ook de handige tips van de Nuon Energieadviseur:

Dé 10 tips van de Nuon Energieadviseur

2. Toepassen van kleine, praktische maatregelen

Veel ondernemers denken nog dat die ene spaarlamp of tochtstrip het verschil niet maakt. Maar niets is minder waar. Het zijn stuk voor stuk cruciale onderdelen van een totaal energiezuinig bedrijfspand. Wat kunt u doen?

  • Gloeilampen binnen uw bedrijf vervangen door spaarlampen
  • Buitendeuren voorzien van deurdrangers
  • Leidingen van uw cv-installatie isoleren in niet verwarmde (magazijn)ruimten

Dit zijn allemaal voorbeelden van maatregelen die u per direct kunt uitvoeren.

3. Investeren in energie-efficiënte oplossingen

Zowel uw bedrijfspand als de aanwezige apparatuur en installaties hebben een grote invloed op uw energieverbruik. Als uw bedrijf bijvoorbeeld in een wat ouder pand is gevestigd, dan kunt u waarschijnlijk de isolatie flink verbeteren door HR++ glas of spouwmuurisolatie toe te passen.

Maar ook als het gaat om de installaties en apparatuur (denk aan verwarming, koeling, verlichting), zijn er wellicht alternatieven in de markt die inmiddels energiezuiniger zijn. Hierbij gaat het meestal om belangrijke investeringen, waarbij u goed moet kijken naar de terugverdientijd, eventuele subsidies en het beste moment van uitvoeren.

4. Innovatie en duurzaam ondernemen

Steeds meer bedrijven worden zich bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en hun rol in de samenleving. Een duurzame bedrijfsvoering heeft met veel zaken te maken. Energie is er slechts eentje van. Daarbij draait het om het terugdringen van verbruik, hergebruik en ‘groene’ opwek. Voorbeelden zijn:

  • Zonnepanelen
  • Warmtekoudeopslag
  • Kleine windmolens
  • Zonneboilers
  • Groene daken

Voor veel van deze maatregelen bestaan subsidies of fiscale regelingen.