Zonneboilers

Wat is een Zonneboiler?

Met een zonneboiler gebruikt u de warmte van de zon om uw water te verwarmen. Een zonneboiler bestaat uit een collector en een voorraadvat. Een collector ziet eruit als een groot dakraam. De standaard afmeting is 3m2.

Hoe werkt het?

De collector kan gemakkelijk op het dak worden gemonteerd. In de collector zit vloeistof, die wordt opgewarmd door het zonlicht. De vloeistof verwarmt vervolgens het water in het voorraadvat. Het voorraadvat hangt bij uw cv-ketel en is doorgaans zo’n 60 tot 120 liter groot. Als het water van in het voorraadvat onvoldoende is opgewarmd, wordt er naverwarming ingeschakeld. Dit kan een combiketel, een cv-ketel of een modulerende badgeiser zijn.

Een zonneboiler heeft een levensduur van ongeveer 20 jaar. Er zijn twee soorten:

  • een zonneboiler voor warm tapwater,
  • een zonneboilercombi die daarnaast ook voor ruimteverwarming zorgt (180-200 liter).

Kantoren en kleine horeca bedrijven kiezen vaak voor een los systeem, waarbij één set collectoren gecombineerd is met één opslagvat. Voor grotere bedrijven zal al gauw een systeem op maat worden gemaakt. Ook is het mogelijk dat meerdere bedrijven gebruik maken van één systeem met een groot collectoroppervlak en meerdere opslagvaten en naverwarmers.

Wanneer interessant?

De keuze voor een zonneboiler is vooral interessant bij de vervanging van een boiler of cv-ketel en bij nieuwbouw of verbouwing. De maatregelen komt in aanmerking voor de Energie-Investeringsaftrek. Hoe groter de vraag naar warm water (minstens 60 liter per dag), hoe sneller de zonnecollector zich terugverdient.