Warmtekrachtkoppeling of wkk installatie

Wkk of Wko

Wat is een warmtekrachtkoppeling of wkk installatie?

Met een warmtekrachtkoppeling of wkk installatie heeft u een eigen energiecentrale waarin tegelijkertijd elektriciteit en warmte wordt opgewekt. Die warmte kunt u direct gebruiken. Er zijn bij wkk installaties geen verliezen tijdens transport vanuit een energiecentrale. Dit komt de efficiƫntie van opwekking en dus de duurzaamheid ten goede komt.

Hoe werken wkk installaties?

Een gasgestookte motor drijft de generator van de wkk installatie aan. Er komt warmte vrij via de koeling van de motor en via de rookgassen. Deze warmte kan worden gebruikt voor de verwarming van uw gebouw of voor de productie van warm tapwater.

Als brandstof voor wkk installaties wordt in Nederland meestal aardgas gebruikt, maar ook biogas en stortgas zijn mogelijk. De keuze hangt samen met het gewenste vermogen en de vorm waarin de warmte geleverd moet worden.

In industriƫle processen, waar meestal grote vermogens nodig zijn en warmte in de vorm van stoom gevraagd wordt, is de gasturbine meestal de aangewezen krachtbron voor de warmtekrachtkoppeling. Voor de verwarming van kantoren, bedrijfshallen, tuinbouwkassen, e.d. wordt meestal een verbrandingsmotor gebruikt.

Voor wie is een wkk installatie aantrekkelijk?

Wkk installaties zijn vooral aantrekkelijk als er binnen het bedrijf een contante warmtevraag is en de opgewekte elektriciteit gebruikt kan worden. De investeringskosten zijn over het algemeen hoog. Met de wkk installatie kunt u echter al snel 15% besparen op de totale energiekosten. Laat een onafhankelijke adviseur een berekening voor u maken als u denkt dat een wkk installatie voor uw bedrijf interessant is. De terugverdientijd ligt meestal tussen de 5 en 10 jaar.

Energiehandel online & advies

Bent u grootzakelijk ondernemer? Wilt u direct handelen met scherpe energietarieven om maximaal rendement uit uw warmtekrachtkoppeling te halen? Dan is het Nuon Handelsplatform iets voor uw onderneming.

HandelsPlatform - Energiehandel online & advies

Een contract dat past bij uw wkk installatie

Bent u grootzakelijk ondernemer? Wekt u elektriciteit op met een wkk installatie? Dan kunt u de elektriciteit die u zelf niet gebruikt via ContinuOpwek aan ons verkopen.

ContinuOpwek - Teruglevering van elektriciteit

Verklaring energiebelasting wkk

Heeft u een verklaring energiebelasting wkk nodig?

Verklaring energiebelasting wkk