Windenergie opwekken met windmolens

Kleine windmolens

Zelf windenergie opwekken

Windenergie is een duurzame manier van energieopwekking. Met een kleine windmolen (tot maximaal 15 meter hoogte) op of bij uw bedrijfsgebouw heeft u als het ware uw eigen milieuvriendelijke energiecentrale.

De elektriciteit die u met uw windmolen(s) opwekt kunt u zelf gebruiken of u levert het aan het energienet. In beide gevallen hoeft het energiebedrijf minder stroom op te wekken en vermindert u de CO2-uitstoot.

Er zijn 2 typen kleine windmolens:

  • met een horizontale as (kleine variant op de traditionele windmolen)
  • met een verticale as (worden vaak op daken geplaatst, o.a. met bolvormige rotorbladen).

Imago

Met een windmolen laat u duidelijk aan uw omgeving zien dat u duurzaam ondernemen belangrijk vindt. Dat is goed voor het imago van uw bedrijf.

Een windmolen gaat lang mee (15 tot 20 jaar) en de onderhoudskosten laag zijn. Maar de aanschafkosten zijn hoog zijn en de opbrengst in opgewekte kWh is beperkt (afhankelijk van type en locatie). De terugverdientijden zijn vaak nog niet gunstig.

Belasting voordeel

Windenergie staat op de maatregelenlijst van de Energie Investeringsaftrek (EIA). U kunt dus 44% van het aanschafbedrag ten laste brengen van uw fiscale winst.

Meer over Energie Investeringsaftrek (EIA)

Vergunning

Of uw bedrijf een kleine windmolen mag plaatsen hangt af van de locatie. In sommige gemeenten mag het wel, in andere niet. Informeer tevoren wat u nodig heeft en wat mogelijk is. Vaak is een bouwvergunning en een milieuvergunning nodig.