Warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat omgevingswarmte van een lage temperatuur naar een hoger temperatuurniveau brengt. De warmte kan worden onttrokken uit grondwater, de bodem, de buitenlucht of uit afgevoerde ventilatielucht. De temperatuur die vrijkomt bij een warmtepomp (ca. 40 graden Celcius) is lager dan bij een gewoon cv-systeem.

Warmtepompen worden meestal gecombineerd met vloer- en wandverwarming. De warmtepomp kan ook het warm tapwater leveren. Voor koeling is een hoge temperatuurkoelsysteem zoals een klimaatplafond noodzakelijk.

Rendement warmtepomp

Het rendement van een warmtepomp is afhankelijk van het type pomp, de gebruikte warmtebronnen en de temperatuur van het water dat de pomp verlaat. Er zijn elektrische compressie-, gasmotor gedreven- en absorptie-warmtepompen. De kosten zijn sterk afhankelijk van het pomptype en de grootte van de installatie.

Terugverdientijd

Een warmtepomp is zo’n 50% energiezuiniger dan een hr-ketel. Als u overweegt een warmtepomp aan te schaffen, laat dan de mogelijkheden en rentabiliteit eerst onderzoeken door een onafhankelijke adviseur. De terugverdientijden kunnen uitkomen tussen de 5 en 10 jaar. In bijzondere gevallen is de terugverdientijd lager dan 5 jaar. Er zijn subsidiemogelijkheden (o.a. de Energie-Investeringsaftrek).