Warmte Koude opslag

Wkk of Wko

Wat is Warmte Koude Opslag

Warmte Koude Opslag (WKO) is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte of koude in de bodem op te slaan. De techniek wordt gebruikt om gebouwen, woningen, kassen en processen te verwarmen of te koelen. Het gaat dan vaak om gebouwen met een grote koelinstallatie (minimaal 100 kW thermisch), vergelijkbaar met een vloeroppervlak van minimaal 1.000 m2.

Hoe werkt het?

In de winter is er een overschot aan kou die in de zomer goed gebruikt kan worden voor koeling. De zomerzon levert op haar beurt warmte die in de winter van pas kan komen voor verwarming. Die warmte en koude worden in de bodem opgeslagen voor het volgende seizoen.

Aanzienlijke besparing

Door in de winter afgekoeld en in de zomer opgewarmd grondwater in de zandlagen te pompen, wordt er een warmte- en koudebron gecreƫerd. Hiermee kunnen gebouwen worden gekoeld in de zomer. Met behulp van een warmtepomp wordt er verwarmd in de winter. Dit leidt tot een aanzienlijke energiebesparing (tussen de 40% en 80% ten opzichte van conventionele koeling) en vermindering van CO2-uitstoot.

Investeringskosten

De investeringskosten van Warmte Koude Opslage zijn relatief hoog. Maar als zowel de warmte als de koude nuttig gebruikt worden, is de terugverdientijd vijf jaar of minder. Een ingenieursbureau kan voor u uitzoeken of WKO voor u haalbaar is. Opslag van warmte en/of koude in de bodem wordt in Nederland op grote schaal toegepast