Groendak

Duurzame energie

Wat is een groendak

Een groendak, een dak bedekt met planten, is een van de makkelijkste manieren om uw bedrijf te verduurzamen. En u krijgt er nog subsidie voor ook!

Voordelen van een groendak

1. Isolatie
Heeft uw pand een plat dak? Dan kunt u profiteren van de vele voordelen. Allereerst hebben groendaken een isolerende werking, waardoor het in uw bedrijf in de winter warmer blijft en in de zomer koeler. Dit bespaart kosten en heeft een positieve invloed op het klimaatprobleem.

2. Productieverhogend
Het natuurlijke uitzicht van groendaken werkt rustgevend, stressverlagend en productiviteitverhogend op uw medewerkers. Kortom, het maakt mensen gezonder, gelukkiger, creatiever en meer ontspannen.

3. Luchtzuiverend
Groendaken hebben ook een zuiverende functie. Het groen haalt fijnstof uit de lucht en neemt 10 tot 20% van het stof en de schadelijke bestanddelen op. Bovendien kan een dak met planten meer dan 50% van het regenwater opnemen en via verdamping weer afgeven aan de atmosfeer. Hierdoor worden het rioleringsstelsel en de waterzuiveringbedrijven ontlast.

4. Beschermend
Een ander voordeel van een bedekking met planten is dat de onderliggende dakbedekking wordt beschermd tegen UV-straling, extreme temperaturen en temperatuurwisselingen.

5. Waardeverhogend
Groendaken bieden een hogere ‘return on investment’ bij vastgoedinvesteringen. Ze verhogen de waarde van het gebouw zelf, maar ook van de omringende gebouwen.

Er zijn veel mogelijkheden om een groendak aan te leggen. De eenvoudigste variant beperkt zich tot mossen, vetplanten, grassen en kruiden. Deze begroeiing kan zich grotendeels zelf in stand houden en verder ontwikkelen. U kunt helemaal zelf bepalen hoe groen uw dak wordt. Complete tuinen met bomen en vijvers behoren tot de mogelijkheden.