Daglichtopeningen

Daglicht opening

Gebruik daglicht optimaal

Duurzaam verlichten begint met het optimaal gebruik van daglicht. Dat betekent dat u bij het ontwerp van uw bedrijfspand rekening houdt met voldoende daglichtopeningen, waaronder ramen, lichtkoepels, lichtstraten en glasstroken in scheidingswanden.

Aan de ene kant bespaart u hiermee energie. Maar belangrijker nog, uw medewerkers vinden daglicht prettig.

Daglicht-systemen

Sommige ruimten zijn onbereikbaar voor daglicht. Pas in dit soort ruimtes een daglicht(geleiding)systeem toe. Dit is een kleine ronde daglichtkoepel met daaronder een buis met een reflecterende binnenwand. De koepel en buis transporteren het licht tot ongeveer 10 meter het gebouw in. Het systeem is uit te breiden met onder andere een ventilatie-unit (voor bijvoorbeeld toilet of doucheruimte), ingebouwde lampen die aangaan als er niet genoeg daglicht binnen komt en daglichtdimmers. Een voorbeeld hiervan is de 'Solatube'.

Kosten en terugverdientijd

Kleine systemen met een buisdoorsnede van 25 mm zijn vanaf € 400,- verkrijgbaar. Grotere systemen met een buisdoorsnede van 53 mm kosten rond de € 1.000,-.

De besparing is afhankelijk van het bespaarde lichtvermogen. De terugverdientijd is meer dan vijf jaar, maar er zijn subsidiemogelijkheden.