10 slimme bespaartips van de energieadviseur

Bespaartips adviseur

Direct energie besparen

Onze energieadviseur heeft speciaal voor het MKB 10 praktische bespaartips opgesteld. Ze kosten u geen geld en zijn direct toe te passen. Met deze tips kunt u direct beginnen met energie besparen.

1. Controleer de instellingen van uw klokthermostaat

Met de klokthermostaat (of gebouwbeheersysteem) regelt u het klimaat binnen uw bedrijfspand. Bij veel bedrijven is de thermostaat in het verleden ingesteld. Controleer geregeld of:

  • de klokthermostaat is afgestemd op uw bedrijfstijden en winter- en zomertijden
  • de juiste binnen- en/of buitentemperatuur meet

2. Let bij de aanschaf van machines en apparaten op het energieverbruik

Zakelijke apparatuur heeft doorgaans nog geen energielabel. Terwijl het energieverbruik vaak vele malen hoger is, hetgeen u direct terugziet in uw bedrijfskosten. Let daarom op het energieverbruik van machines en apparaten bij aanschaf.

3. Voorkom gelijktijdige koeling en verwarming van uw bedrijfsruimte

In veel bedrijven is de ruimtekoeling (o.a. airconditioning units) op een later moment aangekocht. Daardoor ontbreekt er in de meeste gevallen een koppeling met de verwarmingsinstallatie. Terwijl dat erg belangrijk is. Koeling en verwarming moeten op elkaar zijn afgestemd, zodat ze elkaar niet tegenwerken en extra energie verbruiken.

4. Vervang kapotte TL-lampen door TL-D ECO

De meeste bedrijven in het Nederlandse MKB maken gebruik van TL-verlichting. Heeft u ook TL-verlichting? Maak dan gebruik van energiezuinige lampen. Er zijn veel goede alternatieven in de markt, waaronder de TL-D Eco lamp.

5. Bedrijf gesloten? Zet zoveel mogelijk apparatuur uit!

Iedere ondernemer zet de verlichting en apparatuur uit na bedrijfstijd. Doe dit ook voor klimaatinstallaties (cv-ketel, boilers, etc.) en uw ventilatiesysteem. Des te langer uw bedrijf gesloten is (bijvoorbeeld met vakanties), des te meer installaties en apparatuur u kunt uitzetten.

6. Optimaliseer de isolatiewaarde van uw bedrijfspand

Met grote maatregelen als dak-, muur- en vloerisolatie verbetert u de isolatiewaarde van uw bedrijfspand. Maar er zijn ook allerlei kleine oplossingen waarmee u het warmteverlies kunt beperken zoals:

  • Radiatorfolie achter uw radiatoren
  • Cv-leidingen in onverwarmde ruimtes isoleren
  • Tochtstrips tegen tocht bij deuren en ramen
  • Deurdrangers

7. Maak uw personeel bewust

Een groot deel van een te hoog energieverbruik ligt verscholen in het gedrag van uw medewerkers. Door uw personeel zorgvuldig instructies te geven, maakt u uw medewerkers bewuster van hun gedrag en de gevolgen voor uw bedrijfskosten.

8. Beperk het gebruik van warm water

Warm water kost u geld. Aan de ene kant zijn er de kosten van het waterverbruik. Daarnaast betaalt u voor gas of elektriciteit dat u nodig heeft om het water te verwarmen.
Meest eenvoudige oplossing is het aanbrengen van een doorstroombegrenzer (kunststof of rubberen ring) of perlator op de wastafelkranen in uw bedrijf.

9. Noteer uw meterstanden

Door regelmatig uw meterstanden te noteren, ontdekt u hoeveel energie uw bedrijf verbruikt en welke factoren daarop van invloed zijn. Wat zijn de seizoensinvloeden? Hoe zit het met uw verbruik binnen en buiten bedrijfstijden? Heeft het doorvoeren van een bespaarmaatregel zichtbaar effect? Met behulp van uw meterstanden komt u erachter.

10. Gebruik tijdschakeling voor het opladen van apparaten

Maakt uw bedrijf gebruik van veel apparaten en machines die regelmatig opgeladen moeten worden? Dan raden wij u aan om deze apparatuur in de avond en nacht op te laden met behulp van tijdschakelaars. Energiebedrijven berekenen lagere tarieven in de avond- en nachturen. Voorwaarde is wel dat u een dubbele elektriciteitsmeter heeft in combinatie met een piek/dal-contract.