Schoolkinderen in de gang

School - energiebespaartips

We geven u 5 tips voor uw branche om energie te besparen.

Ga slim om met warm water

In schoolgebouwen zitten vaak meerdere warm/koud waterkranen. Deze systemen worden meestal niet veel gebruikt. Wij raden u aan om de warmwaterbereider (bijvoorbeeld boiler of cv ketel) op korte afstand van de spreekkamer te monteren. Het liefst binnen 3 meter van het tappunt. Door de aanvoerleidingen zo kort mogelijk te houden, voorkomt u warmteverlies. 

Beperk uw leerkrachten in de bediening van thermostaatkranen

De ene leraar is de andere niet. Zeker als het gaat om de temperatuur binnen een lokaal. Thermostaatkranen in algemene ruimten worden vaak door verschillende mensen tegelijkertijd bediend (helemaal open of juist dicht). Dit leidt tot een minder comfortabel klimaat en tot een hoger energieverbruik. U kunt thermostaatkramen (gedeeltelijk) blokkeren, zodat deze altijd min of meer in de juiste stand blijven staan.

Schakel tijdens de vakanties zoveel mogelijk apparatuur uit

Schakel verwarmingsinstallatie, ventilatie (indien mogelijk) en warmwaterapparatuur helemaal uit tijdens de (zomer)vakantie. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar we komen vaak in schoolgebouwen waar dit wordt vergeten. Net als het aanpassen van de zomer/wintertijd in de tijdregeling van uw verwarming. Het zijn kleine aandachtspunten die bij elkaar opgeteld het verschil kunnen maken op uw energierekening.

Met een luchtgordijn houdt u de warmte binnen

Op een gemiddelde schooldag gebruiken grote groepen leerlingen vaak de ingang/uitgang. U kunt overwegen  om een luchtgordijn te plaatsen, dat automatisch gaat werken als beide deuren opengaan. Daarmee voorkomt u een deel van het warmteverlies. Een luchtgordijn blaast warme lucht naar beneden, waardoor er een afscheiding komt tussen de warme binnenlucht en koude buitenlucht.

Met aanwezigheidsdetectie blijft uw verlichting niet onnodig branden

Een schoolgebouw heeft veel verschillende ruimtes die wisselend worden gebruikt. Breng aanwezigheidsdetectie aan, om te voorkomen dat er tijdens een lesdag onnodig licht brandt in een van de leslokalen, garderobes of toiletruimten. Zo schakelt uw verlichting zichzelf automatisch uit als er niemand (meer) is. Die investering heeft u over het algemeen snel terugverdiend.

Interessant artikel?