Je praktijkruimte energiezuinig inrichten: vijf tips

Ga je een praktijkruimte inrichten, dan is dat een kans om meteen je energierekening omlaag te brengen. Laat je inspireren door de bespaartips van onze technische adviseurs Rob van der Plas en Max Nuyens voor een tandartsenpraktijk, massagestudio of praktijk in fysiotherapie.

Tip 1: Maak een lichtplan

De verlichting van je kantoor is essentieel. Elke ruimte vraagt om een andere toepassing en benadering van licht. Er zijn enorme verschillen per bedrijfstak, maar verlichting kost altijd energie. Maak daarom een professioneel lichtplan: daarmee zorg je voor de optimale balans tussen sfeer, comfort, functionaliteit en energiezuinigheid

Houd bij je lichtplan rekening met de afmetingen en hoogte van de ruimte. Benut de natuurlijke lichtinval vanuit raampartijen en kijk hoe lichtstraten en lichtreflectie zijn. Vergeet ook de veiligheid niet. Onze tips zijn:

  • Gebruik natuurlijke lichtbronnen. Zorg voor voldoende daglicht in je kantoor en kies voor lichte kleuren in de inrichting.
  • Schakel lampen tijdig uit. De lampen in wachtkamers en toiletruimtes branden vaak de hele dag. Dat is meestal niet nodig, want er zijn niet continu mensen aanwezig. Kies daarom voor verlichting met aanwezigheid- en daglichtdetectie. Die zorgt ervoor dat de lampen alleen branden als er iemand in de ruimte is.
  • Vervang oude verlichting. Oude tl-balken en gloeilampen kun je bijna altijd vervangen door ledverlichting. Er zijn diverse led-armaturen beschikbaar, zowel opbouw als inbouw. Voor in het plafond zijn er led panelen met aan de onderzijde een vlakke plaat, die passen in een 60x60 cm of 30x120 cm plafondplaat. 

Ledverlichting in je tandartsenpraktijk

Een tandartsenpraktijk heeft felle (led)verlichting nodig in de behandelkamer. Om de patiënt aan dat licht te laten wennen, kun je de lichtsterkte langzaam opbouwen. In de wachtkamer kan je het licht warmer doen en in de gang al iets feller. Zo kan de patiënt langzaam wennen aan de bak licht in de behandelkamer, waarmee de tandarts goed kan zien wat hij doet.

Ledverlichting in je massagesalon

Bij het inrichten van een massagesalon is het belangrijk dat de inrichting één geheel is en rust uitstraalt. Ledlampen kun je gemakkelijk dimmen en veranderen van kleur, zodat je de juiste sfeer creëert.

Tip 2: Beperk je energieverbruik na sluitingstijd 

In een gebouw met meerdere praktijken worden tijdens weekenden en avonden soms alle ruimtes verwarmd en geventileerd. Maar meestal wordt maar een deel van de praktijken en ruimtes gebruikt op die tijdstippen. Onze tips:

  • Pas waar mogelijk een nachtverlaging toe met een lagere watertemperatuur van je cv. Een installateur kan deze cv-ketel stooklijninstelling elk jaar bij onderhoud controleren en instellen.
  • Bij kleinere installaties is een zone-regeling een goede oplossing. Daarmee bedien je elke ruimte afzonderlijk en kan je de betreffende ruimteverwarming en de cv-ketel aan/uit zetten.
  • Kijk ook eens of je de ventilatie lager kan instellen tijdens avonduren. Ventilatie met warmteterugwinning helpt ook, maar hier heb je wat installatietechnische kennis voor nodig.

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

Tip 3: Ga slim om met warm water

In praktijkruimtes zit vaak een kraan die warm en koud water geeft, bijvoorbeeld om je handen te wassen. Die kraan wordt waarschijnlijk niet veel gebruikt. Plaats het warmwatertoestel, boiler of cv-ketel, dichtbij de warmwatertappunten. Het liefst binnen 3 meter. Zo houd je de aanvoerleidingen kort en verlies je geen warmte. Ook de installatie van dunne leidingen in plaats van dikke leidingen kan daarbij helpen. Bij leidinglengtes die langer zijn dan 20 meter is een keukenboiler een beter alternatief. Overweeg ook een kraan met sensorschakeling en waterbesparende straalregelaar.

Tip 4: Plaats zonwering

Als je airconditioning gebruikt en in de zomer de zon op je praktijkruimte staat, kies dan voor zonwering. Zo voorkom je dat de zon je werkruimte opwarmt en je airconditioning harder moet werken. Afhankelijk van je wensen kies je voor screens, zonwerende folie, uitvalschermen, markiezen of rolluiken. Probeer deuren dicht te houden en koel niet meer dan een verschil van 5 graden ten opzichte van de buiten temperatuur.

Tip 5: Stop sluipgebruik bij pc- en overige apparatuur

In de stand-by stand gebruiken sommige elektrische apparaten ook elektriciteit als ze niet gebruikt worden. Of omdat ze onnodig aan staan, of omdat ze in stand-by meer verbruiken dan de nieuwe apparatuur. Wij hebben een paar tips:

  • Schaf a-label apparatuur aan met zo min mogelijk sluipverbruik.
  • Stel energiebeheer op pc zo zuinig mogelijk in (scherm en processor uit na 10 min). Schakel waar mogelijk ook overige ICT-apparatuur uit buiten werktijd
  • Kijk ook of overige apparatuur uit kan zoals, drank of koffie machine, koeling en bedrijfsmatige toestellen.

Je energiepartner bij besparen en verduurzamen

Je kunt bij ons rekenen op een energiepartner die met je meedenkt. Die kansen spot voor jouw bedrijf. Met een netwerk van experts: van installateurs tot subsidieadviseurs. Zo ondersteunen we je bij het behalen van al je energiedoelen, van kleine besparingen tot grote duurzame stappen.

Zo denken we mee

Advies voor energiebesparing

Deel deze pagina