Moeder zit met kind in de wachtkamer

Praktijkruimte - energiebespaartips

We geven u 5 tips voor uw branche om energie te besparen.

Pas aanwezigheidsdetectie toe in uw wachtkamer en toiletruimten

De verlichting in wachtkamers en toiletruimten brandt vaak de hele dag. Dat is in de meeste gevallen niet nodig, want in een groot deel van de tijd zijn er geen mensen aanwezig. Aanwezigheidsdetectie biedt dan de uitkomst. Uw verlichting schakelt automatisch uit, als er niemand meer aanwezig is. Dat kan een flinke besparing op uw stroomkosten opleveren. 

Beperk het energieverbruik tijdens weekenddiensten

Werkt u in een gebouw waar meerdere praktijken zijn gevestigd? Vaak wordt buiten de standaard bedrijfstijden (bijvoorbeeld tijdens een weekenddienst) het hele gebouw verwarmd en geventileerd, terwijl dit alleen voor een klein gedeelte nodig is. Vaak omdat artsen graag hun eigen spreekruimte gebruiken. Door één algemene spreek-/wachtkamer in te richten en deze ruimte op een aparte groep of kleine cv-ketel aan te sluiten, bespaar je energie. Voer deze aanpassing door op een natuurlijk moment, bijvoorbeeld een renovatie. Dan is de terugverdientijd vaak minder dan 5 jaar.

Ga slim om met warm water

In praktijkruimten zit vaak een warm/koud waterkraan, bijvoorbeeld om de handen te wassen na een bezoek. Deze systemen worden meestal niet veel gebruikt. Wij raden u aan om de warmwaterbereider (bijvoorbeeld boiler of cv-ketel) op korte afstand van de spreekkamer te monteren. Het liefst binnen 3 meter van het tappunt. Door de aanvoerleidingen zo kort mogelijk te houden, voorkomt u warmteverlies. Gebruik daarnaast dunne leidingen. Uw waterverbruik is toch beperkt en dikke leidingen verliezen nu eenmaal meer warmte.

Breng zonwering aan op zonbelaste gevels

Koelt u uw praktijkruimte in de zomer? Dan raden wij u aan op zonbelaste gevels zonwering aan te brengen. Hiermee voorkomt u op een slimme manier dat het zonlicht ongemerkt uw ruimte opwarmt en de koeling extra moet werken. Er zijn verschillende oplossingen voor handen, afhankelijk van wat het beste bij uw bedrijfspand en uitstraling past. U kunt denken aan screens, zonwerende folie, uitvalschermen, markiezen, rolluiken, etc.

Beperk gebruikers in de bediening van thermostaatkranen

De ene gebruiker is de andere niet. Zeker als het gaat om de temperatuur binnen een gecombineerde praktijkruimte. Thermostaatkranen worden vaak door verschillende mensen tegelijkertijd bediend (helemaal open of juist dicht). Dit leidt tot een minder comfortabel klimaat en tot een hoger energieverbruik. U kunt thermostaatkramen (gedeeltelijk) blokkeren, zodat deze altijd min of meer in de juiste stand blijven staan.

Interessant artikel?