Melkveehouderij - energiebespaartips

We geven u 5 tips voor uw melkveebedrijf om energie te besparen.

Vervang en verbeter de verlichting

Een melkstal heeft goede verlichting nodig. Logisch. Maar wist u dat door bijvoorbeeld slimme tijd- en schemerschakelingen te installeren, u al veel bespaart op energiekosten? Neem ook eens de tijd om te kijken hoe u de nachtverlichting in uw stal zo minimaal mogelijk houdt.

Schakel eventueel ook een professionele verlichtingsdeskundige in. Hij geeft u advies op maat over energiezuinige verlichting. Samen met u stelt hij een uitgebreid lichtplan op. Zo bent u er zeker van dat uw melkstal optimaal verlicht is, terwijl u toch bespaart op uw energieverbruik.

Stel de voorkoeler zo optimaal mogelijk in

In veel melkveebedrijven is een voorkoeler aanwezig. Bij u ook? Een optimaal ingestelde voorkoeler zorgt voor een grote energiebesparing. Een goede voorkoeler koelt tot maximaal 4 graden boven de temperatuur van het ingaande koelwater. Houd er rekening mee dat de voorkoeler, de koelmachine, de koeltank en de tankvulling goed op elkaar zijn afgestemd.

Maak gebruik van een WarmteTerugWin-installatie

Een WarmteTerugWin-installatie (WTW) levert ook een flinke energiebesparing op voor uw melkveebedrijf. Hoeveel u bespaart hangt af van de hoeveelheid spoelwater, de spoeltemperatuur en de temperatuur van de WTW. Zorg dus ook hier voor een optimale afstemming.

Zorg voor goede isolatie

Door te isoleren, bespaart u energie. Dat is vast geen nieuws voor u, maar het is wel goed om even een check te doen of de volgende onderdelen in uw bedrijf ook echt (goed) zijn geïsoleerd:

  • Drinkbakken
  • Vloeren en wanden van de melkstallen
  • Spoelbak
  • Spoelleiding
  • Opvangbak voor spoelwater in de melktank
  • Alle warmwaterleidingen

Zijn alle buizen met isolatiemateriaal bedekt? Dan is het belangrijk om ook nog alle naden en kieren langs te gaan. Zorg ervoor dat deze allemaal zijn afgeplakt met tape. Zo zorgt u ervoor dat er geen warmte verloren gaat en de leidingen ook niet bevriezen.

Zorg voor een kwalitatief goede frequentieregeling

U bespaart ook energie als u een frequentieregeling instelt op de vacuümpomp en de melkpomp. De volle capaciteit van de pomp is namelijk alleen tijdens het spoelen nodig. Tijdens het melken is minder capaciteit nodig. De elektromotor maakt dan minder toeren en verbruikt door de frequentieregeling minder elektriciteit. Met deze regeling bespaart u tot wel 10% van uw totale elektriciteitsgebruik.*

* Bron: RVO

Interessant artikel?