Vergaderende collega's

Kantoor - energiebespaartips

We geven u 5 tips voor uw branche om energie te besparen.

Gebruik de buitenlucht om uw serverruimte te koelen

Heeft uw kantoor een aparte serverruimte? Koel deze ruimte dan met buitenlucht. Dat kost veel minder stroom dan elektrische koeling. Een groot deel van het jaar is de buitenlucht koud genoeg om de ruimte te koelen. Gebruik hiervoor een buiten opgestelde extra warmtewisselaar of koeltoren. Nog een tip. Plaats de servers zo dat de warme kant (daar waar de ventilatorlucht uitkomt) naar elkaar zijn gericht. Deze lucht wordt dan meteen afgezogen, zodat niet de gehele ruimte wordt opgewarmd.

Schakel apparaten automatisch uit buiten kantoortijden

Vaak kun je waterkoelers, koffie- en frisdrankautomaten buiten kantoortijden uitschakelen. Daardoor is het stroomverbruik een stuk lager. Weet u niet zeker of dit kan? Vraag het uw leverancier. Hetzelfde geldt voor de beeldschermen van computers. Veel werknemers vergeten om na een dag werken hun beeldschermen en computers uit te zetten. Gelukkig bestaat er de mogelijkheid om centraal via de server een computer automatisch uit te schakelen Dat kan bijvoorbeeld na een vooraf bepaalde tijd waarin de computer niet wordt gebruikt.

Gebruik daglicht en aanwezigheidsdetectie voor uw verlichting

Als verlichting dichtbij ramen of daglichtkoepels is geplaatst, maak dan gebruik van een daglichtregeling. Dat houdt in dat het licht automatisch wordt aangepast aan de hoeveelheid daglicht. Zo voorkomt u dat lampen onnodig branden en dat bespaart op het energieverbruik. Vooral als u een combinatie maakt met aanwezigheidsdetectie. Dan brandt uw verlichting alleen als er personeel aanwezig is. Deze dynamische verlichting is een ideale oplossing voor ruimtes binnen uw kantoor met een wisselend gebruik, bijvoorbeeld vergaderzalen, toiletruimtes, keukens, etc.

Breng zonwering aan

Wordt uw kantoor gekoeld in de zomer en heeft u veel zon in uw kantoor? Dan raden wij u het plaatsen van zonwering aan. Hiermee voorkomt u op een slimme manier dat het zonlicht ongemerkt uw ruimte opwarmt en de koeling extra moet werken om het gebouw koel te houden. Afhankelijk van uw wensen, kunt u kiezen voor screens, zonwerende folie, uitvalschermen, markiezen, rolluiken, etc.

Stel een maximum in op thermostaatkranen

In kantoren gebruiken meestal meerdere mensen de thermostaatkranen (helemaal open of juist dicht). Dit kan leiden tot een hoger energieverbruik. Kijk of de thermostaatkramen (gedeeltelijk) te blokkeren zijn, zodat de kranen niet boven een bepaalde temperatuur kunnen komen.

Interessant artikel?