Vader en zoon klussen in een garage

Garage - energiebespaartips

We geven u 5 tips voor uw branche om energie te besparen.

Schakel perslucht tijdig uit en controleer op lekkages

Het rendement van persluchtcompressoren is laag. Vaak niet meer dan 5% van de energie wordt nuttig gebruikt. Lekverliezen variëren van 5 tot wel 25%.  Schakel uw persluchtapparatuur hierom na werktijd uit. Controleer regelmatig of er persluchtlekkage plaatsvindt. Kun je perslucht makkelijk vermijden door bijvoorbeeld elektrisch gereedschap, doe dit dan. Het rendement van een elektrische boormachine is ongeveer 80% hoger dan een vergelijkbare op perslucht.

Beperk warmteverlies met een luchtgordijn

Iedere keer als er een klant uw showroom binnenkomt, gaat de deur open. Staat de deur langer open dan een kwartier per uur, dan raden wij u aan om een (hoogrendements)luchtgordijn te plaatsen. Daarmee bespaart u een derde van het warmteverlies. Een luchtgordijn blaast warme lucht naar beneden, waardoor er een afscheiding komt tussen de warme binnenlucht en koude buitenlucht. In de zomer houdt dit gordijn de warme lucht juist buiten. Dat scheelt weer energieverbruik van uw ruimtekoeling.

Warm uw showroom niet volledig op

Veel garagebedrijven warmen hun showroom helemaal op voordat deze opengaat.  Dat is zonde, want door het inschakelen van alle verlichting en andere apparatuur wordt de gewenste temperatuur al heel snel na opening bereikt. Daardoor loopt de temperatuur snel te hoog op. Houd daar dus rekening mee bij het opwarmen van de showroom. Profiteer van de warmte-afgifte van alle apparatuur in uw bedrijf.

Slimme verlichting bespaart met behoud van aantrekkingskracht

Verlichting in uw showroom is belangrijk voor het aantrekken van klanten. Maar als uw verlichting continu aanstaat, voelt u dat  direct in uw portemonnee. Door gebruik te maken van  dynamische verlichting, kunt u fors besparen. Bovendien valt deze verlichting vaak meer op dan lampen die altijd branden. Ook in showrooms kan met behulp van aanwezigheidsdetectie en een daglichtregeling veel energie bespaard worden. Om toch te laten zien dat de showroom is geopend, kunt u altijd op een beperkt aantal punten het licht laten branden.

Breng zonwering aan op zonbelaste gevels

Een showroom bestaat vaak voor een groot gedeelte uit glas. In het pand wordt de ruimte vaak automatisch gekoeld, vooral in de zomer. Door het aanbrengen van zonwering op gevels waar veel zon op staat, voorkomt u op een slimme manier dat het zonlicht ongemerkt uw ruimte opwarmt en de koeling extra moet werken om het gebouw koel te houden. Er zijn diverse oplossingen voor handen, afhankelijk van wat het beste bij uw bedrijfspand en uitstraling past. Denk bijvoorbeeld aan screens, zonwerende folie, uitvalschermen, markiezen, rolluiken, etc.

Interessant artikel?