Vrouw vouwt kleding in kledingwinkel

Detailhandel (non food) - energiebespaartips

We geven u 5 tips voor uw branche om energie te besparen.

Minder warmteverlies door een luchtgordijn

Staat de deur van uw winkel vaak langer open dan een kwartier per uur? Een (hoogrendements)luchtgordijn bespaart een derde van het warmteverlies. Het gordijn blaast warme lucht naar beneden, waardoor er een afscheiding komt tussen de warme binnenlucht en koude buitenlucht. In de zomer houdt dit gordijn de warme lucht juist buiten. Dat scheelt ook weer energieverbruik van uw ruimtekoeling.

Verwarm uw winkel niet helemaal voor opening

Warmt u uw winkel helemaal op voordat u opengaat? Dat is zonde, want door verlichting en andere apparatuur warmt de winkel al deels vanzelf op na opening. Als u daar rekening mee houdt als u de verwarming aanzet, dan scheelt dat weer energiekosten. 

Hoog rendement halogeenmetaaldamplampen

Een goede verlichting is belangrijk in winkels. Zo brengt u klanten in de juiste stemming en zien uw producten er aantrekkelijker uit. Maakt u gebruik van halogeen- of gloeilampverlichting in verband met kleurherkenning? Overweeg dan om bij vervanging over te stappen op halogeen metaaldamplampen. Deze lampen hebben een hoog rendement met een uitstekende kleurherkenning.

Dynamische etalage- en reclameverlichting bespaart energie en valt meer op

Etalage- en reclameverlichting heeft voor winkels een belangrijke functie. Ook als de winkel dicht is, kan een etalage nog mensen overtuigen om op een later moment terug te komen. Maar aan het einde van de avond is het aantal voorbijgangers beperkt, terwijl de verlichting vaak de hele nacht aan staat. Wij raden u aan om deze verlichting dynamisch te maken. U kunt bijvoorbeeld een tijd instellen waarop de verlichting automatisch uitgaat. Of u laat met behulp van een sensor de verlichting alleen aan gaan op het moment dat er iemand voorbijloopt. Dat bespaart energie en valt bovendien veel meer op!

Koppel uw ruimtekoeling aan uw klimaatsysteem

We zien het helaas nog veel te vaak in de bedrijven die we bezoeken: een ruimte die tegelijkertijd verwarmd en gekoeld wordt. Twee grote verbruikers van energie die tegen elkaar opvechten. Hoe komt dat nou? Vaak wordt de koeling in een bedrijfsruimte nog met de hand bediend. Als uw medewerkers het te warm krijgen, wordt de airco aangezet. Wordt het dan te koud, dan schakelt het klimaatsysteem automatisch aan. Daardoor wordt er tegelijk gekoeld en verwarmd. Voorkom dit door uw koeling te koppelen aan uw klimaatsysteem. En vertel ook aan uw personeel, dat ze eerst de kachel lager zetten.

Aandacht voor de horeca

Speciale pagina voor horeca ondernemers met relevante informatie, nieuws, tips en aanbiedingen.

Interessant artikel?