Termijnbedrag

Voorschot op de jaarafrekening

Een termijnbedrag is het bedrag dat u betaalt voor het verwachte verbruik van het komende verbruiksjaar. U betaalt dit termijnbedrag als voorschot meestal maandelijks. Maar dit kan ook per 2, 3 of 6 maanden. Op uw jaarafrekening verrekenen we de in rekening gebrachte termijnbedragen met uw werkelijke verbruik. Bij elke jaarafrekening berekenen wij uw termijnbedrag opnieuw. Wij stellen een nieuw termijnbedrag voor op de jaarafrekening. U kunt het termijnbedrag daarna zelf aanpassen.
De opbouw van uw termijnbedrag

Kies een geschikt termijnbedrag

Dit voorkomt verrassingen op uw jaarafrekening. Met de TermijnbedragManager checkt u zelf of uw termijnbedrag nog past bij uw energieverbruik.

 • U vult uw meterstanden in
 • De TermijnbedragManager rekent
 • Kies: termijnbedrag wijzigen of behouden

Wanneer wijzigen wij uw termijnbedrag?

Na elk verbruiksjaar berekenen wij opnieuw uw termijnbedrag. We gebruiken het energieverbruik op uw adres, weersvooruitzichten en prijswijzigingen in de energiemarkt. Op uw jaarafrekening stellen we een nieuw termijnbedrag voor.

Als de halfjaarlijkse (januari en juli) variabele tariefwijziging enorm is, passen we uw termijnbedrag hierop aan. Uiteraard berichten wij u vooraf per e-mail of brief.
Kies een ander termijnbedrag

Veelgestelde vragen over het termijnbedrag

 • Ik heb mijn termijnbedrag aangepast, waarom is het oude bedrag afgeschreven?

  Het is mogelijk dat er al een factuur voor u klaar stond met het oude termijnbedrag. Uw aanpassing van het termijnbedrag gaat dan in bij de volgende factuur.

  Meer informatie
 • Waarom is mijn termijnbedrag door Nuon gewijzigd?

  Wijzigen de energietarieven en heeft u een contract met een variabel tarief? Dan passen wij soms het termijnbedrag aan. Hiermee willen wij voorkomen dat u moet bijbetalen op uw jaarafrekening.

  Meer informatie
 • Kan ik het termijnbedrag voor mijn leegstaande woning verlagen?

  Ja dat kan. Bijvoorbeeld als u bent verhuisd en uw oude huis tijdelijk aanhoudt. U betaalt dan 2 termijnbedragen: voor ieder adres 1. In Mijn Nuon wijzigt u eenvoudig uw termijnbedrag. U ziet uw huidige termijnbedrag en het maximaal te verlagen bedrag.

  Meer informatie over termijnbedrag verlagen
 • Geld terug maar toch een hoger termijnbedrag?

  Bij elke jaarafrekening berekenen wij uw termijnbedrag opnieuw. Dit doen wij aan de hand van uw energieverbruik, de energietarieven en een langjarig gemiddelde van de temperatuur. Bij dat laatste kijken we naar de gemiddelde temperatuur over 30 jaar. 

  Meer informatie
 • Kan ik het aantal termijnen aanpassen voor het betalen van mijn termijnbedrag?

  U betaalt normaal gesproken iedere maand een termijnbedrag. Het is mogelijk om de termijn aan te passen, bijvoorbeeld naar eens per 2 maanden of 2 keer per jaar. Als uw termijnbedrag minder dan € 50,- per maand is, betaalt u standaard per 2 maanden. Wilt u dit wijzigen neem dan contact op met onze klantenservice 0900-0808, op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

  Meer informatie