Hoe kan ik mijn meterstanden aflezen?

Instructie aflezn meterstanden

De afbeelding geeft aan hoe u de meterstanden invult. De roodomlijnde vakjes hoeft u niet in te vullen.

Wij tonen u hieronder een selectie van de meest voorkomende energiemeters. Het kan zijn dat uw meter hier niet bij staat. Op de website van uw netbeheerder worden handleidingen gratis als download aangeboden.

Heeft u de standen genoteerd? Geef dan direct de meterstanden aan ons door.


Elektriciteitsmeter 1

Elektriciteitsmeter 1 telwerk

Dit is een elektriciteitsmeter met één telwerk. Eenheid is kWh. Staan er cijfers achter de komma? Dan hoeft u deze niet door te geven.

Elektriciteitsmeter 2

Elektriciteitsmeter 2 telwerken

Dit is een elektriciteitsmeter met twee telwerken. Eenheid is kWh. Elektriciteit I (T1) is het bovenste of het linker telwerk. Elektriciteit II (T2) is het onderste of het rechter telwerk. Staan er cijfers achter de komma? Dan hoeft u deze niet door te geven.


Elektriciteitsmeter elektronisch telwerk

Elektriciteitsmeter met elektronisch telwerk

Dit is een elektriciteitsmeter waarbij er maximaal 4 meterstanden digitaal worden weergegeven in het display. Eenheid is kWh. De standen op telwerk I en II (T1 en T2) tonen het verbruik. De standen op telwerk III en IV (T3 en T4) tonen teruglevering, als u bijvoorbeeld zonnepanelen heeft en energie teruglevert. Als u geen energie opwekt, blijven deze op 0 staan.

  • Display: alle standen weergegeven
    U ziet voor elke stand het betreffende telwerk staan. Noteert u alle standen, ook als deze 0 zijn.
  • Display: standen worden een voor een getoond
    Er wordt 1 stand op het display getoond. Met de knop op de meter roept u de verschillende standen een voor een op. En bovenaan in het display ziet u het betreffende telwerk. Noteert u alle standen, ook als deze 0 zijn.


Slimme meter

Slimme meter

De slimme meter is een digitale meter waarmee uw netbeheerder uw meterstanden uitleest. U hoeft niet meer zelf uw meterstanden door te geven.

Meer over de slimme meter

gasmeter

Gasmeter

Bij het aflezen van de standen worden de water- en gasmeterstanden soms verwisseld. Dit kan veroorzaakt worden doordat ze allebei genoteerd worden in de eenheid m3.

Hier ziet u een afbeelding van een gasmeter. Een gasmeter is groter dan een watermeter, is rechthoekig en heeft een metalen 'kast'. De eenheid is . De drie cijfers achter de komma (in het rode vlak) hoeft u niet door te geven.


Stadswarmte meter

Stadswarmte meter

Dit is een stadswarmte meter. Verbruik van warmte voor de verwarming van uw woning wordt uitgedrukt in GJ. Geef ook de cijfers achter de komma door.

Warmtapwater meter

Warmtapwater meter

Bij het aflezen van de standen worden de water- en gasmeterstanden soms verwisseld. Dit kan veroorzaakt worden doordat ze allebei genoteerd worden in de eenheid m3

Hier ziet u een warmtapwater meter. Een watermeter is rond. Warm kraanwater wordt uitgedrukt in m3. Geef ook de cijfers achter de komma door.


Staat uw meter er niet bij?

Handleidingen van de diverse meters zijn gratis te downloaden via de websites van de netbeheerders. Vind hier uw netbeheerder.