Zonnepanelen wp

Het vermogen van onze zonnepanelen in Wp

Benieuwd naar het vermogen van onze zonnepanelen in Wp/Wattpiek? Wp van zonnepanelen gebruiken we om het maximaal vermogen ervan uit te drukken. Vaak geldt: hoe duurder, hoe meer Wattpiek per zonnepaneel. U heeft de keuze uit 3 pakketten. Het vermogen in Wp van de zonnepanelen in onze pakketten is: 295 Wp, 320 Wp of 330 Wp.

Onze zonnepanelen: tot 330 Wp

Het vermogen verschilt per type zonnepaneel. Zonnepanelen met 330 Wp wekken op jaarbasis gemiddeld 281 kilowattuur (kWh) op. Met 10 van die zonnepanelen zou u 2.805 kWh opwekken. Goed om te weten: een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt zo’n 3.500 kWh per jaar aan stroom.

Klantvraag: wat betekent Wp?

Wp is een afkorting van Wattpiek. Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken drukken we uit in Wattpiek. Wattpiek is dus een meeteenheid. Eigenlijk geeft bij zonnepanelen Wp aan wat de capaciteit van de zonnecellen is om zonne-energie in stroom om te zetten. Als u het zo bekijkt, begrijpt u dat zonnepanelen met een hoog maximaal vermogen in Wp efficiënter zijn en meer stroom kunnen maken. Over het algemeen geldt dan ook: hoe meer Wp per zonnepaneel, hoe hoger de opbrengst.

Wp zonnepanelen berekenen

Wilt u Wp van zonnepanelen berekenen? Het maximaal vermogen van zonnepanelen in Wp staat vast, dit kunt u dus niet berekenen. Wel kunt u de Wp van zonnepanelen gebruiken om uw verwachte opbrengst te berekenen. Dat doen we zo: maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh. De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland. Als we dus ons Excellent Power pakket als voorbeeld nemen: 320 Wp x 0,85 = 272 kWh. In onderstaande tabel vindt u meer berekeningen:

 Premium PowerExcellent PowerHigh Power 
Type paneel LG Solar 330 Wp Neon 2 Black AUO BenQ 320 Wp Full Black Trina Solar 295 Wp Full Black
Vermogen in Wattpiek per zonnepaneel 330 Wp 320 Wp 295 Wp
Verwachte opwek per paneel per jaar 281 kWh 272 kWh 251 kWh
Verwachte opwek eerste jaar met 10 zonnepanelen 2.805 kWh 2.720 kWh 2.508 kWh
Verwachte opbrengst eerste jaar met 10 zonnepanelen € 645 € 626 € 577
Nuon klantenprijs (per 10), incl. btw € 5.984 € 5.252 € 4.823

Wattpiek zonnepaneel zegt niet alles

Met het vermogen in Wattpiek per zonnepaneel kunt u uw opbrengst al een beetje inschatten. Maar wat uw zonnepanelen opbrengen is van meer afhankelijk dan Wp per paneel. Denk aan:

  • De hoeveelheid zonnepanelen op het dak
  • De regio waarin u woont
  • De hellingshoek van het dak
  • Oriëntatie/richting van het dak
  • Het type zonnepaneel

Voor hoeveel Wp zonnepanelen kiest u? Begin met een check.

Bent u eruit welk vermogen in Wp uw zonnepanelen idealiter hebben? Met de Zonnepanelen Check weet u binnen 12 seconden of uw dak geschikt is en hoeveel stroom de zonnepanelen kunnen opbrengen in uw situatie.

Doe de Zonnepanelen Check

Binnen één generatie fossielvrij

Als klant van Nuon wordt u elke dag een beetje 'groener'. Daar hoeft u niets voor te doen. Wij werken hard aan duurzame oplossingen zodat we binnen één generatie 100% vrij van fossiele brandstof zijn.

Onze aanbiedingen & acties

Bekijk welke aanbieding bij uw wensen past en stel direct uw energieproduct samen.

Interessant artikel?