Zonnepanelen verzekeren, waar moet ik op letten?

Zonnepanelen verzekeren tegen brand, schade of diefstal? Meestal valt de verzekering van uw zonnepanelen onder uw opstalverzekering, maar dit verschilt per situatie. In dit artikel leggen we uit wat in uw situatie geldt en waarop u kunt letten bij het verzekeren van uw zonnepanelen.

Het verzekeren van zonnepanelen in 3 situaties

1. U bent eigenaar van het huis en de zonnepanelen

Waarschijnlijk zijn uw zonnepanelen gewoon verzekerd binnen uw opstalverzekering. Check dit nog even bij uw verzekeraar, dan weet u het zeker. Niet alle opstalverzekeringen dekken schade aan zonnepanelen. Vaak dekt een opstalverzekering schade door:

  • Diefstal
  • Hagel
  • Storm
  • Brand
  • Bliksem

Goed om te weten: het kan zijn dat door het plaatsten van zonnepanelen uw huis meer waard wordt en de premie van uw verzekering iets stijgt. Tip: vraag dit na bij uw verzekeraar.

Verzekeren zonnepanelen op een plat dak

Uw opstalverzekering dekt schade aan zaken die aan het huis vastzitten. Dat heet aard- en nagelvast. Als u zonnepanelen op een plat dak laat plaatsen, zitten ze meestal niet aard- en nagelvast. Toch dekken sommige opstalverzekeraars dan schade aan zonnepanelen, bijvoorbeeld als ze verzwaard zijn met ballast. Niet alle verzekeraars doen dit, dus we raden u aan dit na te vragen zodat u zeker weet hoe het zit met het verzekeren van uw zonnepanelen.

Dekt uw opstalverzekering schade aan uw zonnepanelen niet of onvoldoende? Dan kunt u een andere opstalverzekering of een aparte verzekering voor uw zonnepanelen overwegen.

2. U bent eigenaar van het huis en huurt uw zonnepanelen bij ons

Goed nieuws: als u zonnepanelen bij ons huurt zorgen wij voor de verzekering. Uw huurprijs is dus inclusief de kosten voor de verzekering van de zonnepanelen. Mocht er iets gebeuren met uw zonnepanelen, dan komen onze collega’s van Feenstra ze repareren of vervangen. Prettig idee toch? Ook monitoring en onderhoud is bij ons in goede handen.

3. U huurt uw woning, maar bent eigenaar van de zonnepanelen

In dat geval regelt u het verzekeren van uw zonnepanelen waarschijnlijk in uw inboedelverzekering. De opstalverzekering staat namelijk op naam van de eigenaar van de woning. Wij raden u aan bij uw verzekeraar te informeren hoe de dekking van zonnepanelen geregeld is. Welk soort schade dekt uw verzekering? Gaat u meer premie betalen?

Zonnepanelen verzekeren tegen natuurrampen?

Uw zonnepanelen kunnen schade oplopen door een natuurramp. Bijvoorbeeld bij een aardbeving of als er een orkaan over het land raast. Helaas vergoeden de meeste verzekeraars schade door natuurrampen niet. Ook een hevige storm of extreme hagel kunnen onder een natuurramp vallen. Dit verschilt per verzekering. Dus ook hier het advies om na te vragen bij uw verzekeraar hoe het precies zit met het verzekeren van zonnepanelen.

Schade voorkomen door veilige installatie

Ook al zijn uw zonnepanelen verzekerd: dé manier om schade aan uw zonnepanelen te voorkomen, is door installatie met hoogwaardig materiaal. Natuurlijk is de installatie van uw zonnepanelen bij ons in goede handen. Onze collega´s van Feenstra zijn VCA gecertificeerd en werken volgens alle regelgeving en normeringen (Nen 7250), ook bij installatie op een plat dak. Ze houden rekening met het voorkomen van stormschade en plaatsen de panelen op voldoende afstand van de dakrand. 

Nog geen zonnepanelen? Wij helpen u graag met uw keuze. 

Om te bepalen wat de beste zonnepanelen voor u zijn, maken we graag een berekening voor u. Met de Zonnepanelen Check weet u binnen 12 seconden wat u nodig heeft. Wij zorgen voor een schatting van het aantal zonnepanelen dat op uw dak past, hoeveel u kunt opwekken en wat uw prijs zou zijn bij huur of koop. U kunt meteen de geschatte opbrengst en terugverdientijd per type zonnepaneel checken. Zo helpen we u met uw keuze voor de beste zonnepanelen voor uw dak.

Doe de Zonnepanelen Check

5 redenen om te kiezen voor zonnepanelen

Wilt u besparen op energiekosten? Zelf opwekken is dé trend. De meeste Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Vijf redenen waarom eigen opwek met zonnepanelen zo populair is.

Voor wie alles wil weten over zonnepanelen

Interessant artikel?