Zonnecellen

Zonnecellen maken van zonlicht groene stroom

Zonnecellen zijn de belangrijkste bouwstenen van zonnepanelen. Weet u hoe een zonnepaneel werkt? Kort gezegd: een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen, gemaakt van hele dunne laagjes silicium. Zonlicht dat op de zonnecellen valt, wekt daar elektrische gelijkspanning op. Een omvormer zet die om in wisselstroom, zoals die bij u uit het stopcontact komt.

Klantvraag: kan ik zonnecellen kopen bij jullie?

U kunt bij ons geen zonnecellen kopen. Dit zijn namelijk geen zonnepanelen die u wél op het dak kunt leggen, maar de kleine onderdelen daarvan. Bij ons kunt u zonnepanelen kopen én huren.

Zonnecellen zetten zonlicht om in stroom

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen of eigenlijk fotovoltaïsche cellen, die zonlicht omzetten in stroom. Zulke zonnecellen noemen we ook wel pv-cellen. Pv is een afkorting van de Engelse term ‘photovoltaic’. Elke zonnecel is opgebouwd uit flinterdunne laagjes van het halfgeleidende materiaal silicium. Als de zon op de zonnecel schijnt, ontstaat er een spanningsverschil tussen de flinterdunne laagjes silicium. Dat spanningsverschil veroorzaakt stroom.

Zonnecellen leveren gelijkstroom. Die gelijkstroom kunt u niet direct gebruiken om de lampen te laten branden of uw smartphone op te laden. De gelijkstroom wordt eerst omgezet in wisselstroom door de omvormer. De wisselstroom is de stroom die uit uw stopcontact komt.

Meer weten? Lees ook: Hoe werken zonnepanelen?

Steeds betere zonnecellen

Al in 1883 werd de eerste zonnecel gemaakt. Echt efficiënt waren zonnecellen in die tijd nog niet. Die eerste zonnecel zette maar 1% zonlicht om in stroom. Nu zijn er records met zonnecellen met een efficiëntie van meer dan 45%. De meeste zonnepanelen die op dit moment op de Nederlandse daken gelegd worden bevatten zonnecellen met een efficiëntie van 15-20%. En dat percentage zorgt voor een mooie opbrengst.

opbrengst-10-zonnepanelen.png

Interesse in zonnepanelen? Begin met een check.

Binnen 12 seconden weet u of uw dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel u er nodig heeft. Ook krijgt u via onze Zonnepanelen Check een indicatie van de kosten en de opbrengst. U kiest zelf welk pakket zonnepanelen bij u past.

Doe de Zonnepanelen Check

Binnen één generatie fossielvrij

Als klant van Nuon wordt u elke dag een beetje 'groener'. Daar hoeft u niets voor te doen. Wij werken hard aan duurzame oplossingen zodat we binnen één generatie 100% vrij van fossiele brandstof zijn.

Onze aanbiedingen & acties

Bekijk welke aanbieding bij uw wensen past en stel direct uw energieproduct samen.

Interessant artikel?