Postcoderoos regeling

Mei beste maand voor zonnepanelen in recordjaar 2017

2017 gaat niet bepaald de boeken in als een zonnig jaar. Maar voor eigen opwek via zonnepanelen was 2017 een topjaar. Ook in 2018 ziet het er goed uit: met 152 uren zon hadden we dit jaar de zonnigste februari ooit.

Ook zonne-energie bij bewolking

Meer zonneschijn betekent meer zonne-energie. Dat is logisch. Maar wist u dat u ook op bewolkte dagen energie kunt opwekken met zonnepanelen? Dat heeft te maken met de hoeveelheid zoninstraling. Sterker nog: als een zonne-systeem té heet wordt, is de opwek niet optimaal. Stichting Zonnegarant monitort voor ons de zonnepanelen die we verhuren zodat wij het onderhoud kunnen regelen. En uit hun analyses over 2017 kwamen een paar interessante weetjes.

Aantal zonuren in 2017 hoger dan landelijk gemiddelde

In 2017 waren er gemiddeld 1790 zonuren. Dat is geen record, maar wel een stuk meer dan het langjarig gemiddelde van 1639. Vooral in het voorjaar werd meer opgewekt dan in voorgaande jaren. Dat zit zo: de maanden mei en juni ontvingen het afgelopen jaar de meeste zoninstraling: zo’n 160 kWh/m2.

Mei beste maand voor zonnepanelen in recordjaar 2017

Opvallend is dat zonnepanelen in mei meer energie opwekten dan in juni. Terwijl de hoeveelheid zoninstraling in beide maanden hetzelfde was. Hoe dat kan? Het blijkt dat hoe warmer zonnepanelen worden, hoe minder ze opwekken. En omdat de temperatuur in juni hoger was dan in mei, leverden zonnepanelen in mei dus meer op.

Groei van zonne-energie zorgt ook in 2018 voor zonnestroomrecords

Nu steeds meer mensen zonnepanelen nemen, stijgt de energie die uit zonnestroom wordt opgewekt. Zo groeit ook het aandeel zonnestroom in Nederland in de totale energiemix. We vroegen Mels van Hoolwerff (voorzitter van stichting Zonnegarant) naar zijn verwachtingen voor 2018: “In 2017 zijn in Nederland naar schatting 110.000 nieuwe zonnesystemen geïnstalleerd. Samen zijn zij goed voor zo’n 600 megawattpiek, waarmee omgerekend 155.000 gemiddelde huishoudens volledig van elektriciteit kunnen worden voorzien."

Aan de zon zal het in elk geval niet liggen. Afgelopen februari was 'de zonnigste februari ooit' volgens Weeronline. "De zon scheen in februari 152 uur, dat is bijna twee keer zoveel als de 85 uur die normaal zijn voor deze maand. Dit aantal zonuren zou niet misstaan in april'', zei een woordvoerder in een artikel op nu.nl.

Inzicht in potentie en werkelijke opwek van zonnepanelen

Om er zeker van te zijn dat de zonnepanelen die wij verhuren genoeg opbrengen, monitoren we de prestaties continu. Via slimme monitoring koppelen we de werkelijk opgewekte energie met de informatie die wij hebben over de actuele zon-instraling per zonnesyteem en adres. Zo kunnen we de service, het onderhoud en de reparatie bieden die past bij zonnepanelen verhuur.

Zonnepanelen huren?

Bent u benieuwd of u zonnepanelen kunt huren en hoeveel panelen er op uw dak passen? Doe dan de eerst de Zonnepanelen Check. Zo weet u direct uw maandelijkse huurbedrag en wat het u oplevert.

Interessant artikel?