Mei beste maand voor zonnepanelen in recordjaar 2017

2017 ging niet bepaald de boeken in als een zonnig jaar. Maar voor eigen opwek via zonnepanelen was 2017 een topjaar. De maand mei was vorig jaar de beste maand. Met een gemiddeld aantal zonuren van 291 uur is de opwek van zonne-energie van afgelopen mei waanzinnig gestegen. Tegelijk was het ook de warmste mei sinds 1706 en dát is niet altijd gunstig voor zonnepanelen.

Ook zonne-energie bij bewolking

Meer zonneschijn betekent meer zonne-energie. Dat is logisch. Maar wist u dat u ook op bewolkte dagen energie kunt opwekken met zonnepanelen? Dat heeft te maken met de hoeveelheid zoninstraling. Sterker nog: als een zonne-systeem té heet wordt, is de opwek niet optimaal. Wij hebben onderstaande interessante weetjes voor u op een rij gezet.

Aantal zonuren in 2017 hoger dan landelijk gemiddelde 

In 2017 waren er gemiddeld 1790 zonuren. Dat is geen record, maar wel een stuk meer dan het langjarig gemiddelde van 1639. Vooral in het voorjaar werd meer opgewekt dan in voorgaande jaren. Dat zit zo: de maanden mei en juni ontvingen het afgelopen jaar de meeste zoninstraling: zo’n 160 kWh/m2. 

Mei beste maand voor zonnepanelen in recordjaar 2017

Opvallend is dat zonnepanelen in mei meer energie opwekten dan in juni. Terwijl de hoeveelheid zoninstraling in beide maanden hetzelfde was. Hoe dat kan? Het blijkt dat hoe warmer zonnepanelen worden, hoe minder ze opwekken. En omdat de temperatuur in juni hoger was dan in mei, leverden zonnepanelen in mei dus meer op.

Groei van zonne-energie zorgt ook in 2018 voor zonnestroomrecords

Nu steeds meer mensen zonnepanelen nemen, stijgt de energie die uit zonnestroom wordt opgewekt. Zo groeit ook het aandeel zonnestroom in Nederland in de totale energiemix. Arjen van der Spek (productmanager Zon bij Nuon) over zijn verwachtingen: “In 2017 zijn in Nederland naar schatting 110.000 nieuwe zonnesystemen geïnstalleerd. Samen zijn zij goed voor zo’n 600 megawattpiek, waarmee omgerekend 155.000 gemiddelde huishoudens volledig van elektriciteit kunnen worden voorzien. Ik verwacht dat die ontwikkeling de komende jaren door zal zetten"

Inzicht in potentie en werkelijke opwek van zonnepanelen

Om er zeker van te zijn dat de zonnepanelen die wij verhuren genoeg opbrengen, monitoren we zelf ook steeds de prestaties van de geïnstalleerde zonnesystemen. Via slimme monitoring koppelen we de werkelijk opgewekte energie met de informatie die wij hebben over de actuele zoninstraling per zonnesyteem en adres. Zo kunnen we de service, het onderhoud en de reparatie bieden die past bij zonnepanelen verhuur

Nederland is een ideaal land voor zonnepanelen: er is voldoende zon en het is niet te warm.

Zonnepanelen huren?

Bent u benieuwd of u zonnepanelen kunt huren en hoeveel panelen er op uw dak passen? Doe dan de eerst de Zonnepanelen Check. Zo weet u direct uw maandelijkse huurbedrag en wat het u oplevert.

Voor wie alles wil weten over zonnepanelen

Door te luisteren weten we dat u heel wat vragen heeft voordat u zonnepanelen aanschaft. Dat begrijpen we, neem gerust uw tijd. Wij helpen u alvast met onderstaande artikelen. 

Interessant artikel?