Eenvoudig zelf uw verwarming ontluchten

Zelf uw verwarming ontluchten

Tik, tik, tik… tikkende verwarming, voor velen is het een bekend geluid. Grote kans dat er lucht in uw cv-installatie zit. Niet alleen hinderlijk, maar ook energieverspillend. En dat is zonde. Want u kunt heel eenvoudig in 6 stappen zelf de verwarming ontluchten.

Zo gedaan: de radiator ontluchten

Hoort u wel eens vreemde borrelende of tikkende geluiden in uw leidingen? In de winter als de verwarming weer aangaat, komt dit regelmatig voor. Dit kan komen doordat er luchtbellen in de leidingen zitten, waardoor de verwarming ook niet meer goed opwarmt. De verwarming ontluchten kan de oplossing zijn. We laten zien dat een radiator ontluchten heel eenvoudig is.

Hebt u thuis geen cv-ketel, maar stadsverwarming? Ook dan is het goed om soms uw verwarming te ontluchten. Hiervoor hebben wij een apart stappenplan.

In zes stappen af van uw tikkende verwarming

Zet eerst de verwarming minstens 10 minuten aan. Daardoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Houd een doekje en een ontluchtingssleuteltje bij de hand. Volg deze stappen en u heeft geen tikkende verwarming meer. Wel zo fijn.

  1. Zet de kamerthermostaat zo laag mogelijk.
  2. Begin bij de radiator op het laagste punt in uw huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt.
  3. Sluit de kraan van de radiator die u wilt ontluchten.
  4. Houd een doekje bij het ontluchtingsventiel van de radiator en draai hem open met het ontluchtingssleuteltje. Zodra er water uit komt, draait u hem weer dicht.
  5. Heeft u alle radiatorkranen gehad? Draai dan de radiatorkranen weer open en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.
  6. Controleer of de waterdruk in de cv-ketel goed is. Dat is het geval als de wijzer van de drukmeter in het groene gedeelte staat, tussen 1,5 en 2 bar. Staat de wijzer in het rode gedeelte, dan is het nodig uw cv-ketel bij te vullen. Bekijk de tips of het filmpje: cv-ketel bijvullen.

Gelukt? Cv-ketel ontluchten kan vaker nodig zijn. Maar u weet nu hoe het moet. Overweegt u aanschaf of huur van een nieuwe cv-ketel? Ook daar helpen we u graag bij.

Blijft u last houden van een tikkende verwarming?

Als dit niet helpt en u last blijft houden van een tikkende verwarming probeert u dan op te sporen waar het tikken vandaan komt. 

Dit kan door alle radiatorkranen dicht te draaien en de verwarming uit te zetten. Zodra de radiatoren helemaal zijn afgekoeld zet u de verwarming weer aan en draait u alleen de eerste radiator open. Pas als deze warm is, de volgende totdat u bij de laatste bent. Zo kunt u horen bij welke radiator het tikken begint. Bij deze radiator kunt u dan de beugel wat losser draaien.


Laat uw cv-ketel onderhoud gerust aan experts over

Onderdelen van uw cv-ketel kunnen verroesten, verslijten of verkeerd ingesteld zijn. Dit zorgt vaak voor onnodig gasverbruik of een storing. Met regelmatig onderhoud aan uw cv-ketel voorkomt u dat.

Interessant artikel?