Natuurlijk kunt u bij een smart home denken aan slimme verlichting of geautomatiseerde verwarming, maar de mogelijkheden voor het huis van de toekomst gaan veel verder dan dat. Wat zou u ervan vinden als uw slimme ijskast merkt dat de yoghurt bijna op is en die vervolgens bestelt bij uw favoriete (online) supermarkt? Nog een beetje griezelig? Dat begrijpen we best. De tijd zal moeten leren welke toepassingen we prettig vinden en hoe het geregeld is met uw privacy en het gebruik van uw persoonlijke gegevens.
Extra handig aan veel slimme apparaten is dat u ze op afstand kunt bedienen vanaf uw tablet of smartphone. Vanaf de bank kunt u zo uw rolluiken sluiten, uw favoriete muziek opzetten en de slimme lampen knalpaars laten kleuren. Zelfs als u niet thuis bent, kunt u uw energie en apparatuur met uw smartphone bedienen. Zo is het mogelijk om een wasmachine op afstand aan te zetten of op vakantie via camera’s te bekijken wat er in uw tuin gebeurt.
Er bestaan slimme huizen met een smart home systeem dat bestaat uit zelflerende apparatuur. Zo’n smart home systeem leert dus echt de voorkeuren en het gedrag van de bewoners kennen. Zo kan het systeem het koffiezetapparaat aanzetten als de wekker is gegaan. Of zet het smart home systeem uw favoriete muziek op als u thuiskomt. Ook kan het systeem onnodig energieverbruik voorkomen. Bijvoorbeeld door de vaatwasser aan te zetten als er op een zonnige dag genoeg energie is opgewekt met uw zonnepanelen. Het idee is dat zoveel mogelijk slimme apparatuur door het smart home systeem verbonden is en met elkaar kan communiceren. Dat netwerk van apparatuur wordt ook wel het ‘internet of things’ genoemd.
De gedachte van een smart home is dat het smart home systeem zichzelf verbetert aan de hand van uw gedrag. Om het u zo prettig mogelijk te maken moeten slimme apparaten met elkaar kunnen praten en samenwerken. Het is dan wel nodig dat die apparaten dezelfde taal spreken. Op dit moment is dat nog niet zo. Domotica (slimme apparatuur) is in ontwikkeling en door fabrikanten worden nog verschillende protocollen (talen) gebruikt. In de toekomst is het natuurlijk handig als alle fabrikanten één protocol gebruiken.
Via een smart home systeem kunt u smart home apparaten aan elkaar verbinden zodat ze met elkaar kunnen samenwerken. Het systeem kan daarnaast als virtueel assistent functioneren die u gewoon met uw stem opdrachten geeft. Alle grote techbedrijven hebben inmiddels zo’n assistent op de markt. Enkele voorbeelden
Aangezien niet al deze systemen dezelfde protocollen (taal) gebruiken, kun je niet alle slimme apparatuur hierop aansluiten. Er zijn ook systemen die een ‘universele taal’ spreken zodat dit wel kan. Net als bij een universele afstandsbediening. Een voorbeeld hiervan is de Nederlandse Homey.
Wilt u weten wat er mogelijk is een smart home? Of wilt u beginnen met één apparaat? Onderstaande smart home producten hebben als doel uw huis comfortabeler, zuiniger of veiliger te maken. Het zijn toepassingen die al gebruikt worden.
Benieuwd naar meer home devices & smart home gadgets? Bekijk ook: Domotica in huis: 5 opmerkelijke gadgets.
Bekijk welke aanbieding bij uw wensen past en stel direct uw energieproduct samen.
Energie: stroom en gas
Lees verderZonnepanelen: zo wekt u uw eigen energie op met zonnepanelen van Nuon
Lees verderZorgeloos elektrisch rijden
Lees verder