Wat is een smart home

Wat is een smart home?

Wat is een smart home? Het idee is dat u in een smart home prettiger, veiliger en energiezuiniger woont. Denk aan gordijnen die sluiten en verlichting die automatisch aangaat als het donker wordt. Of een oven die u via uw smartphone alvast voorverwarmt zonder dat u thuis bent. Er zijn talloze toepassingen denkbaar om uw huis te automatiseren. Slimme apparaten die met elkaar kunnen ‘praten’ vormen de basis in zo’n smart home.

Smart home: huis van de toekomst

Natuurlijk kunt u bij een smart home denken aan slimme verlichting of geautomatiseerde verwarming, maar de mogelijkheden voor het huis van de toekomst gaan veel verder dan dat. Wat zou u ervan vinden als uw slimme ijskast merkt dat de yoghurt bijna op is en die vervolgens bestelt bij uw favoriete (online) supermarkt? Nog een beetje griezelig? Dat begrijpen we best. De tijd zal moeten leren welke toepassingen we prettig vinden en hoe het geregeld is met uw privacy en het gebruik van uw persoonlijke gegevens.

Uw smart home bedienen met uw smartphone

Extra handig aan veel slimme apparaten is dat u ze op afstand kunt bedienen vanaf uw tablet of smartphone. Vanaf de bank kunt u zo uw rolluiken sluiten, uw favoriete muziek opzetten en de slimme lampen knal paars laten kleuren. Zelfs als u niet thuis bent, kunt u uw energie en apparatuur met uw smartphone bedienen. Zo is het mogelijk om een wasmachine op afstand aan te zetten of op vakantie via camera’s te bekijken wat er in uw tuin gebeurt.

Smart home systeem met zelflerende apparaten

Er bestaan slimme huizen met een smart home systeem dat bestaat uit zelflerende apparatuur. Zo’n smart home systeem leert dus echt de voorkeuren en het gedrag van de bewoners kennen. Zo kan het systeem het koffiezetapparaat aanzetten als de wekker is gegaan. Of zet het smart home systeem uw favoriete muziek op als u thuiskomt. Ook kan het systeem onnodig energieverbruik voorkomen. Bijvoorbeeld door de vaatwasser aan te zetten als er op een zonnige dag genoeg energie is opgewekt met uw zonnepanelen. Het idee is dat zoveel mogelijk slimme apparatuur door het smart home systeem verbonden is en met elkaar kan communiceren. Dat netwerk van apparatuur wordt ook wel het ‘internet of things’ genoemd.

Apparaten die dezelfde taal spreken

De gedachte van een smart home is dat het smart home systeem zichzelf verbetert aan de hand van uw gedrag. Om het u zo prettig mogelijk te maken moeten slimme apparaten met elkaar kunnen praten en samenwerken. Het is dan wel nodig dat die apparaten dezelfde taal spreken. Op dit moment is dat nog niet zo. Domotica (slimme apparatuur) is in ontwikkeling en door fabrikanten worden nog verschillende protocollen (talen) gebruikt. In de toekomst is het natuurlijk handig als alle fabrikanten één protocol gebruiken.

Via een smart home systeem kunt u smart home apparaten aan elkaar verbinden zodat ze met elkaar kunnen samenwerken. Het systeem kan daarnaast als virtueel assistent functioneren die u gewoon met uw stem  opdrachten geeft. Alle grote techbedrijven hebben inmiddels zo’n assistent op de markt. Enkele voorbeelden

 • Apple: Homekit
 • Amazon: Alexa
 • Google: Home
 • Samsung: SmartThings

Aangezien niet al deze systemen dezelfde protocollen (taal) gebruiken, kun je niet alle slimme apparatuur hierop aansluiten. Er zijn ook systemen die een ‘universele taal’ spreken zodat dit wel kan. Net als bij een universele afstandsbediening. Een voorbeeld hiervan is de Nederlandse Homey.

Voorbeelden van smart home producten

Wilt u weten wat er mogelijk is een smart home? Of wilt u beginnen met één apparaat? Onderstaande smart home producten hebben als doel uw huis comfortabeler, zuiniger of veiliger te maken. Het zijn toepassingen die al gebruikt worden.

 • Slimme speakers
 • Zelflerende thermostaat
 • Slimme verlichting
 • Op afstand instelbare camera’s
 • Automatische zonwering of gordijnen
 • Slimme rookmelders
 • Slimme vaatwasser
 • Robotstofzuiger
 • Robotgrasmaaier
 • Slimme koelkasten
 • Slim sanitair
 • Slimme stekkers

Benieuwd naar meer home devices & smart home gadgets? Bekijk ook: Domotica in huis: 5 opmerkelijke gadgets.

Onze aanbiedingen & acties

Bekijk welke aanbieding bij uw wensen past en stel direct uw energieproduct samen.

Meer weten over energie?

Interessant artikel?