Wat is een energielabel?

Vraagt u zich af: wat is een energielabel? Het energielabel van een woning laat een koper of huurder in één oogopslag zien hoe energiezuinig de woning is. De overheid wil er met dit energielabel voor zorgen dat huiseigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen of een zuinige cv-ketel. Sinds 2008 is het energielabel verplicht bij elke woningoverdracht. Wij vertellen u er graag meer over.

Van energielabel G naar A

Er zijn verschillende energielabels: van energielabel A voor een zeer energiezuinige woning tot energielabel G voor een woning die veel energie verbruikt. Om huiseigenaren te helpen om hun energielabel te verbeteren, staat op dit document ook welke oplossingen mogelijk zijn om de woning energiezuiniger te maken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende aanpassingen:

Elke woning heeft een voorlopig energielabel

Vraagt u zich af: wat is een energielabel en krijg ik dat automatisch? Dan is het goed om te weten dat alle huiseigenaren in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid kregen. Dit voorlopige energielabel is een schatting gebaseerd op gegevens uit het kadaster en op gegevens van vergelijkbare huizen. Denk aan: type huis, de grootte en het bouwjaar.

Benieuwd naar het (voorlopige) energielabel van uw woning? Dat begrijpen we. U kunt uw energielabel opzoeken via zoekuwenergielabel.nl.

Een definitief energielabel aanvragen doet u zo

Een huiseigenaar kan zelf een definitief energielabel aanvragen. Bij de verkoop van een woning of verhuur aan een nieuwe huurder is de woningeigenaar namelijk verplicht een definitief energielabel te laten zien. Voor de koper of huurder is het natuurlijk prettig om te weten hoe energiezuinig de woning is. Want: hoe energiezuiniger de woning, hoe minder energiekosten. Handig om te weten: het definitieve energielabel wordt bepaald door de volgende 10 kenmerken:

 1. Bouwjaar van de woning
 2. Woningtype (bijvoorbeeld: appartement, hoekwoning)
 3. Soort glas
 4. Gevelisolatie
 5. Dakisolatie
 6. Vloerisolatie
 7. Soort verwarming
 8. Soort warmwatervoorziening
 9. Ventilatiesysteem
 10. Zonnepanelen en zonneboiler

Aanvragen energielabel in 5 stappen voor elkaar

Een definitief energielabel kunt u gewoon online aanvragen. Dat gaat als volgt:

 1. Log in op www.energielabelvoorwoningen.nl met uw DigiD,
 2. Controleer de gegevens die over uw woning bekend zijn.
 3. Voeg eventueel documenten als bewijs toe.
 4. Kies zelf uit een lijst erkend deskundigen iemand die het bewijs gaat controleren.
 5. Verstuur uw gegevens.

Nadat de deskundige uw aanvraag met bewijs goedkeurt, krijgt u uw energielabel in uw mailbox. Ook wordt het energielabel geregistreerd in de officiële database www.zoekuwenergielabel.nl zodat het altijd op te vragen is. Wel zo prettig. 

Onze aanbiedingen & acties

Bekijk welke aanbieding bij uw wensen past en stel direct uw energieproduct samen.

Meer weten over energie?

Interessant artikel?