Verschil groene en grijze stroom

Verschil groene stroom en grijze stroom uitgelegd

Het verschil tussen groene stroom en grijze stroom leggen we graag aan u uit. Groene stroom wekken we op met behulp van duurzame bronnen. Voor de productie van grijze stroom zijn fossiele brandstoffen zoals steenkool of aardgas nodig. Deze bronnen kunnen op raken en het gebruik ervan is slecht voor het milieu.

Stel uw energieproduct samen

Wat is het verschil tussen groene en grijze stroom?

We krijgen regelmatig de vraag: wat is het verschil tussen groene en grijze stroom? Heel begrijpelijk dat u precies wilt weten hoe dat zit. Aan de stroom die uit het stopcontact komt, merkt u namelijk niets. Het verschil zit ‘m vooral in de manier van opwekken.

  • Groene stroom is stroom die we opwekken uit duurzame bronnen als de zon, wind en water. Bij de productie komt geen CO2 vrij en het gebruik ervan is dan ook niet slecht voor milieu. Bovendien wordt al onze groene stroom in Nederland opgewekt.
  • Grijze stroom is opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals gas, olie en steenkool. Deze bronnen raken vroeg of laat uitgeput. Bij de productie van grijze stroom komen bovendien broeikasgassen zoals CO2 vrij die slecht zijn voor het milieu.

Op dit moment kunnen we nog niet zonder grijze stroom. Er wordt simpelweg nog niet genoeg groene stroom geproduceerd om ons land van voldoende energie te voorzien.

Klantvraag: wat is sjoemelstroom en is het grijs of groen?

Wij verzorgen groene stroom en grijze stroom, maar sjoemelen doen we niet. Met sjoemelstroom bedoelen we stroom die als groene stroom verkocht wordt, maar niet bijdraagt aan duurzame stroomproductie in Nederland. Het gaat met name om bedrijven die goedkope grijze stroom inkopen om fysiek aan hun klanten te kunnen leveren. Daarnaast kopen ze groencertificaten ofwel GvO’s tegen dumpprijzen uit het buitenland. Met die GvO’s mogen ze de stroom die ze verkopen groene stroom noemen. Omdat dit soort groene stroom eigenlijk niet bijdraagt aan duurzame stroomproductie in Nederland wordt dit sjoemelstroom genoemd. Wij doen dat anders. Bij ons is groene stroom écht groen, daar zijn we helder over. Onze groene stroom is 100% vrij van CO2 opgewekt in Nederland uit zon, wind en water.

Verschil groene stroom en grijze stroom ook in prijs

Energieleveranciers die groene én grijze stroom aanbieden hanteren vaak een prijsverschil tussen die twee soorten stroom. Het verschil tussen groene stroom en grijze stroom: de productie van grijze stroom is nog altijd goedkoper dan die van groene stroom. Daarom is groene stroom vaak wat duurder, maar dit is niet altijd zo. Goed idee dus om zelf te vergelijken wat het verschil tussen groene en grijze stroom qua prijs in uw geval is.

Het stroometiket vertelt u hoe onze stroom is opgewekt

Wilt u precies weten waaruit de stroom bestaat die wij verkopen? Hoe groot het percentage windstroom is en hoeveel van onze stroom uit steenkolen komt? Met het stroometiket ziet u met welke energiebronnen onze stroom is opgewekt: groene én grijze energie. 

Onze aanbiedingen & acties

Bekijk welke aanbieding bij uw wensen past en stel direct uw energieproduct samen.

Maak uw eigen keuze voor groene of grijze stroom

Bij ons stelt u uw eigen energieproduct samen, zo duurzaam als u zelf wilt. Prettig toch? Wij verzorgen namelijk groene én grijze stroom. Vertel ons wat uw wensen zijn en wij helpen u aan de energie die bij u past. En altijd voor een goede prijs.

Stel uw energieproduct samen

Bekijk onze energie-acties

Meer weten over energie?

Interessant artikel?