1. Thuis
  2. Duurzaam wonen
  3. Slimme verlichting

Slimme verlichting: meer comfort én kans op energiebesparing

Dat is fijn thuiskomen ’s avonds. Met slimme verlichting springen de lampen vanzelf aan. Of wil je de keuken wat meer sfeer geven? Vraag je virtuele assistent het licht wat te dimmen. Slimme verlichting zorgt voor meer comfort in huis en je kunt er mogelijk ook energie mee besparen. Maar hoe werkt het? Welke vormen van slimme verlichting zijn er? En hoe maak je een keuze? We helpen je op weg.

 

Slimme, smart en domotica verlichting

Maak je huis slim

Slimme verlichting, smart verlichting, domotica verlichting, al die termen! Gelukkig is het heel simpel: ze betekenen alle drie hetzelfde. Nog nooit van ‘domotica’ gehoord? Dat is een verzamelnaam voor slimme apparaten. Hiermee automatiseer je je huis tot een smart home.

Begin met slimme verlichting

Hoe je het ook noemt, wil je meer comfort in huis? Dan adviseren we om met slimme verlichting te starten. Het is in vele soorten en prijsklassen te koop. Ook is het meestal niet al te moeilijk om te installeren, maar dit verschilt per fabrikant.

Zo werkt slimme verlichting

Bij slimme verlichting bedien je de lampen thuis met een app, je stem of een slimme schakelaar. Een groot gemak, want je stelt alles naar eigen wens in. Een paar voorbeelden:

  • Laat lampen automatisch aangaan. Handig als je op vakantie bent.
  • Koppel de verlichting aan het alarm. Gaat deze af? Dan springen ook de lampen aan.
  • Creëer een fijne sfeer door de kleur van je lampen aan te passen aan de muziek die je draait.

Voor slimme verlichting koop je slimme lampen die je meestal gewoon in de oude fitting draait. Deze lampen kun je op twee manieren laten werken: met of zonder een ‘bridge’. Een bridge is een kastje. Dit kastje sluit je via je modem aan op het internet. Een bridge wordt ook wel een verbindingshub of domoticasysteem genoemd. Meestal staat deze in de meterkast. Of je wel of niet voor een bridge kiest hangt helemaal van je wensen af.

Vrouw draait met hand slimme lamp in

De voordelen van slimme lampen, met of zonder bridge

Wil je klein beginnen in één ruimte, met de mogelijkheid om alleen te dimmen? Of pak je het liefst meteen je hele huis aan en wil je allerlei slimme instellingen? We helpen je bij het maken van je keuze. Dit zijn de voordelen met of zonder bridge:

Slimme verlichting zonder bridge:

  • Werkt via Bluetooth
  • Losse bediening per lamp
  • Maximaal 10 lampen
  • In 1 kamer
  • Makkelijk draadloos dimmen
  • Maak je eigen sfeer met precies het juiste licht
  • Bedien je slimme lampen met Amazon Alexa, Google Assistant en Siri

Slimme verlichting met bridge:

  • Werkt via wifi
  • Diverse lampen tegelijk bedienen
  • Maximaal 50 lampen
  • In je hele huis en buiten
  • Makkelijk draadloos dimmen
  • Maak je eigen sfeer met precies het juiste licht
  • Bedien je slimme lampen met Amazon Alexa, Google Assistant, Siri en Apple Homekit
  • Veel extra instellingen, zoals tijden instellen, bediening vanaf thuis én onderweg, een bewegingsmonitor inschakelen

Kies je ervoor om zonder bridge te starten?

Dan kun je later altijd gemakkelijk overstappen naar slimme verlichting met bridge. Je kunt dan gewoon dezelfde slimme lampen blijven gebruiken.

Bespaar je energie met slimme verlichting?

Of slimme verlichting energie bespaart hangt af van de situatie.

Sommige huishoudens besparen energie door over te stappen op slimme verlichting. Bijvoorbeeld omdat lichten nu automatisch uitgaan die vroeger onnodig aan bleven staan. Toch bespaart niet iedereen energie. Bij slimme verlichting heb je namelijk te maken met sluipverbruik. Door de standby-stand is de verlichting altijd verbonden met het internet en dat kost extra stroom. Daardoor verbruik je mogelijk meer energie dan daarvoor.

Het stroomverbruik verschilt per slimme lamp. Ben je klant en heb je spaarpunten? In Exclusief vind je slimme lampen van Innr.

Ga naar Exclusief

Speciaal voor onze klanten Exclusief

Onze klanten verdienen iets extra's en dat doen we met Exclusief. Met Exclusief spaar je voor leuke cadeaus en profiteer je van leuke voordelen. Meedoen is heel eenvoudig. Met je Mijn Vattenfall-account meld je je gratis aan. 

Meer over Exclusief

Een slimme schakelaar bij je lampen

Klinkt logisch, om je smart verlichting te bedienen gebruik je een app. Maar wat als bijvoorbeeld je ouders over de vloer zijn en je zelf niet thuis bent? Hoe bedienen zij dan de lichten? De oplossing: een slimme schakelaar. Dit is een draadloze afstandsbediening die communiceert met de bridge. Je slimme verlichting moet dus wel via wifi werken. Aanzetten, dimmen, tijden instellen, je kunt er van alles mee doen. Of je nou in de keuken of op zolder bent.

Met een slimme schakelaar ben je niet 100% afhankelijk van een app. Handig!

Smart verlichting via Google Home

“Hé Google, we gaan film kijken.” Je zegt het en de lampen dimmen meteen. “Hé Google, welterusten!” En plop, alle verlichting beneden gaat uit en boven in de slaapkamer springt de verlichting aan.

Met een slimme assistent zoals die van Google of Apple stuur je slimme lampen heel gemakkelijk aan. Lekker relaxt vanaf de bank, je hoeft alleen te roepen. En gebruik je een smart speaker? Dan kun je die telefoon ook eens opzij leggen.

Met een assistent zoals Google Home stel je je verlichting naar eigen wens in, zoals:

  • Diverse lampen bedienen
  • Bijnamen aan je lampen geven
  • Opdrachten via je stem geven
  • Routines instellen

Je verlichting goed geregeld, overal

Waar kun je slimme verlichting toepassen? Met een bridge in huis bedien je al je lampen thuis, binnen én buiten. In de badkamer past de verlichting zich aan naar de sfeer die jij prettig vindt. In de gang of op de trap springen de lichten aan als er beweging is. En met slimme verlichting in de tuin creëer je extra sfeer door warme tinten in te stellen. Of laat je het tuinpad ’s avonds vanzelf verlichten.

  • Ooit van ‘geofencing’ gehoord? Dit is een soort digitaal hek om een gebied dat je zelf instelt. Als je in dit gebied komt of er juist uitgaat, krijgt je bridge een signaal. Rij je bijvoorbeeld van huis weg en kom je buiten het ingestelde gebied? Dan gaan door dat signaal al je lampen uit. Zo staan ze niet onnodig te branden.

Zo kies je de beste slimme verlichting

De beste smart verlichting voor je huis bepaal je door te vergelijken. Verdiep je op internet, bekijk filmpjes op YouTube of vraag advies aan een expert. Kijk ook goed wat voor jou belangrijk is. Wil je de beste slimme lampen? Of juist goedkope slimme verlichting? Hou je het liever simpel of wil je van alles kunnen instellen? Zo is het in het laatste geval vaak goedkoper als je een combinatiepakket met lampen en een bridge koopt.

Slimme lampen: ledlampen

Als je voor slimme verlichting kiest, dan is dat altijd ledverlichting. Vervang je enkele halogeen- of gloeilampen door slimme ledlampen? Dan kun je geld besparen.

Tips:

  • Vervang in elk geval de halogeen- of gloeilampen die vaak aanstaan en/of veel licht geven. Daar bespaar je de meeste energie mee.
  • Start je met slimme verlichting in één ruimte? Check dan direct ook of je ergens anders in huis nog halogeen- of gloeilampen hebt. Het is altijd een goed idee die te vervangen door ledlampen, of ze nou slim zijn of niet. Want je verbruikt bij ledlampen veel minder stroom: het scheelt wel 85% tot 90% wanneer je halogeen en gloeilampen vervangt! (bron: Milieu Centraal)

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Vragen en antwoorden over slimme verlichting

Wat is een smart lamp?

Een smart lamp is hetzelfde als een slimme lamp. Je bedient zo’n lamp op afstand via een app, je stem of een slimme schakelaar. Smart lampen draai je gewoon in de fitting van je bestaande lampen.

Hoe werkt een lamp met wifi?

Slimme lampen die met wifi zijn verbonden bieden eindeloos veel mogelijkheden. Je bedient ze met een app, je stem of een slimme schakelaar. En dat gaat veel verder dan aan- en uitzetten of dimmen. Zo kunnen de lampen automatisch aangaan bij schemering. Of je laat de kleuren van de verlichting zich aanpassen aan de muziek die je draait. Slim en leuk!

Kun je smart lampen in elke lamp draaien?

De meeste slimme lampen draai je gewoon in je bestaande lampen. Want slimme lampen zijn te koop met de meest voorkomende fittingen: klein (E14), groot (E27) of voor spotjes (GU10). Die sfeervolle lamp in de woonkamer hoef je dus niet de deur uit te doen. Net als die fijne leeslampjes in de slaapkamer. Dat scheelt!

Wat kost slimme verlichting?

De kosten voor slimme verlichting verschillen nogal. Dit hangt van verschillende zaken af, zoals het soort slimme lamp en het merk. En of je lampen in wit-tint of in kleur koopt. Maar ook welke opties je erbij wilt, zoals wel of geen slimme schakelaar.

Tip: Koop een combinatiepakket met meer lampen of aangevuld met een bridge. Dan ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je alles los koopt.

Wat kun je thuis automatiseren?

Met slimme verlichting automatiseer je de lampen in huis. Maar er zijn nog veel meer slimme apparaten. Je gebruikt ze om je huis te automatiseren tot een smart home. Zulke apparaten noem je ‘Domotica’. Denk aan wakker worden met je favoriete muziek. Of het gebruik van een slimme thermostaat. Dan stook je nooit onnodig.

Bekijk ook deze artikelen