Niet vergeten: de schoorsteen schoonmaken

Als u een houtkachel, open haard of oude gaskachel heeft, laat dan één keer per jaar uw schoorsteen schoonmaken. De schoorsteen is onderdeel van uw verwarmingssysteem, en een goed onderhouden systeem stookt veilig en zuinig. Laat de schoorsteenveger dus ieder jaar langskomen.

Verklein de kans op een schoorsteenbrand

Bij een houtkachel, open haard of oude gaskachel laat u één keer per jaar de schoorsteen schoonmaken. Er zijn verschillende soorten schoorsteenkanalen: gemetseld of van staal. De schoorsteen van houtkachels en haarden bepaalt in grote mate of het stoken veilig, gezond en milieuvriendelijk verloopt. Een schone schoorsteen voert rookgassen sneller af. Dat stookt zuiniger, is beter voor de gezondheid en verkleint de kans op een schoorsteenbrand.

Handig: bij een hr-ketel hoeft het niet

Bij een moderne hr-ketel hoeft u het schoorsteenkanaal niet te reinigen, omdat gas geen roet achterlaat. De ketel moet u wel één keer in de twee jaar na laten kijken door een specialist. Zo weet u zeker dat alles optimaal blijft afgesteld, er geen lekkage optreedt of dat de onderdelen (bochten en rechte stukken) van het schoorsteenkanaal los gaan zitten.

Mechanische systemen: scheiding van lucht en vuil

In veel huizen scheiden mechanische systemen (niet te verwarren met mechanische luchtventilatiesystemen) automatisch de lucht en het vuil. Deze systemen zijn vaak geïntegreerd in de cv-installatie. U kunt apart een extra lucht/vuilafscheider aanschaffen voor een nog betere werking van uw installatie. Deze 'haalt het vuil op', wat de kans op gebreken kleiner maakt. Het levert u een betrouwbare cv-installatie op die bovendien minder geluid maakt.

Laat uw cv-ketel onderhoud gerust aan experts over

Onderdelen van uw cv-ketel kunnen verroesten, verslijten of verkeerd ingesteld zijn. Dit zorgt vaak voor onnodig gasverbruik of een storing. Met regelmatig onderhoud aan uw cv-ketel voorkomt u dat.

Interessant artikel?