salderingsregeling zonnepanelen

Salderingsregeling zonnepanelen geldt tot 2023

De huidige salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 voortgezet. Dat hebben minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) in april 2019 bekendgemaakt.

Zo werkt salderen

Als u saldeert levert u de zelf opgewekte zonne-energie die u niet gebruikt, terug aan het net. Deze eigen stroomopwek via uw zonnepanelen strepen we aan het eind van het jaar weg tegen de energie die u in dat jaar heeft verbruikt. Kortom: voor uw teruggeleverde stroom ontvangt u dezelfde prijs als die u ervoor zou betalen en dat verrekenen we met uw jaarverbruik op uw jaarrekening. Deze manier van verrekenen wordt salderen genoemd en dit is een regeling van de overheid.

Meer over salderen, rekenvoorbeelden en voorwaarden

Salderingsregeling zonnepanelen in 5 punten

Hieronder leest u alles over de salderingsregeling voor zonnepanelen en over toekomstige veranderingen.

1. Met de salderingsregeling helpt de overheid een handje

Op het moment dat uw zonnepanelen energie opwekken, verbruikt u niet altijd alle stroom. Bijvoorbeeld overdag als er niemand thuis is. Gelukkig gaat die stroom niet verloren, maar kunt u die terugleveren aan het elektriciteitsnet. Met de salderingsregeling zonnepanelen zorgt de overheid ervoor dat dit aantrekkelijk voor u is. Door de regeling krijgt u namelijk dezelfde prijs voor uw teruggeleverde stroom als de prijs die betaalt als u stroom die u van ons afneemt.

Als energieleverancier moeten we uw stroomopwek en -verbruik verrekenen tot aan uw jaarverbruik. Zo verdient u uw zonnepanelen sneller terug. Als u in een jaar meer opwekt dan u verbruikt, dan krijgt u een terugleververgoeding. Bij ons is deze terugleververgoeding 7 eurocent per kWh. 

2. Zo maakt u gebruik van de salderingsregeling zonnepanelen

Een tip voor als u zelf zonnepenalen op het dak legt: vergeet ze niet aan te melden bij www.energieleveren.nl. Dit is verplicht, en niet onbelangrijk: als we als uw energieleverancier niet weten dat u zonnepanelen heeft, kunnen we niet salderen. En dat is natuurlijk zonde. Na de aanmelding checkt uw netbeheerder of uw energiemeter geschikt is. Deze moet de stroom die u opwekt namelijk kunnen scheiden van de stroom die u teruglevert. Als alles gereed is, houdt de meter dus precies bij wat u verbruikt en wat u opwekt. We verrekenen alles gewoon op uw jaarrekening, wel zo makkelijk. Als u op jaarbasis meer stroom levert dan dat u afneemt (u bent dan netto energie leverancier), dan krijgt u van ons een terugleververgoeding van 7 eurocent per kWh.

Meer over salderen: rekenvoorbeelden en voorwaarden

3. De salderingsregeling zonnepanelen wordt vanaf 2023 afgebouwd

Tot 1 januari 2023 verandert er niets aan de zonnepanelen salderingsregeling. Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat het voordeel dat u ontvangt op uw energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk (in 2031) wordt dat voordeel 0 en ontvangt u alleen een vergoeding voor de teruggeleverde zonne-energie (kWh). Vanaf 2023 gaat ieder huishouden en bedrijf met zonnepanelen automatisch mee met de afbouw van salderen. Daar hoeft u zelf niks voor te regelen. Hoe het precies gaat is nog niet bekend maar wij houden dit goed voor u in de gaten en informeren u zodra de werkwijze bekend is.  

4. Goed nieuws: investeren in zonnepanelen blijft interessant

Goed om te weten voor u: een investering in zonnepanelen blijft interessant. De gemiddelde terugverdientijd is nu ongeveer 7 jaar, dat is meer rendement dan u met de huidige spaarrente op de bank verdient. Wat in ieder geval geldt: zonnepanelen blijven een interessante investering waarmee u uw energierekening verlaagt en bijdraagt aan een duurzame toekomst.

5. Nóg een extraatje voor uw teruggeleverde kWh’s

Niet alleen de overheid helpt zonnepanelenbezitters, ook wij geven graag een extraatje. Met ons ZonBonus-contract kunt u uw zonnepanelen nog sneller terugverdienen. Hoe dat zit? Naast uw terugleververgoeding krijgt u dan nog eens 2 cent ZonBonus voor elke kWh die u teruglevert. Of u nu zonnepanelen van ons heeft of van een andere leverancier, maakt daarbij niet uit. Wat u wel nodig heeft, is Nuon Groen met ZonBonus. Dat is een driedubbel groen stroomcontract met stroom uit wind, water en zon uit ons land. Zo weet u zeker dat u altijd groene energie gebruikt en 100% CO2-vrij. Ook als de zon niet schijnt. Onze ZonBonus is inclusief een 3-jarig contract met een vaste energieprijs voor energie en gas met CO2-compensatie.

Lees meer over Nuon Groen met ZonBonus

Tip: vraag uw btw op zonnepanelen terug

Wist u dat u altijd de betaalde btw op zonnepanelen terug kunt krijgen? Dat scheelt honderden euro’s. Wanneer u via ons zonnepanelen aanschaft, verzorgt onze partner Alfa Accountants en Adviseurs kosteloos uw btw-teruggave. Zij vragen voor u de btw terug bij de Belastingdienst.

Besparing met zonnepanelen berekenen

Met de Zonnepanelen Check rekent u binnen 12 seconden uit hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Ook ziet u meteen hoeveel u kunt opwekken en wat de kosten zijn bij het huren of kopen van zonnepanelen.

Doe de Zonnepanelen Check

Binnen één generatie fossielvrij

Als klant van Nuon wordt u elke dag een beetje 'groener'. Daar hoeft u niets voor te doen. Wij werken hard aan duurzame oplossingen zodat we binnen één generatie 100% vrij van fossiele brandstof zijn.

Interessant artikel?