salderingsregeling zonnepanelen

Salderingsregeling zonnepanelen geldt tot 2021

De salderingsregeling zonnepanelen ziet er als volgt uit: zelf opgewekte zonne-energie die u niet gebruikt, mag u terugleveren aan het elektriciteitsnet. U krijgt voor de teruggeleverde stroom dezelfde prijs als die u ervoor zou betalen. Dit verrekenen we met uw jaarverbruik op uw jaarrekening, wel zo prettig. We noemen dat salderen. Hieronder leest u alles over de huidige salderingsregeling zonnepanelen en wat er in de toekomst verandert.

Salderingsregeling zonnepanelen in 5 punten

1. Met de salderingsregeling helpt de overheid een handje

Op het moment dat uw zonnepanelen energie opwekken, verbruikt u niet altijd alle stroom. Bijvoorbeeld overdag als er niemand thuis is. Gelukkig gaat die stroom niet verloren, maar kunt u die terugleveren aan het elektriciteitsnet. Met de salderingsregeling zonnepanelen zorgt de overheid ervoor dat dit aantrekkelijk voor u is. Door de regeling krijgt u namelijk dezelfde prijs voor uw teruggeleverde stroom dan die u zou betalen. Deze verrekening moeten energieleveranciers doen tot aan uw jaarverbruik. Zo verdient u uw zonnepanelen sneller terug. Als u in een jaar meer opwekt dan u verbruikt, dan krijgt u een terugleververgoeding. Bij ons is deze terugleververgoeding 7 eurocent per kWh

2. Zo maakt u gebruik van de salderingsregeling zonnepanelen

Een tip voor als u zelf zonnepenalen op het dak legt: vergeet ze niet aan te melden bij www.energieleveren.nl. Dit is verplicht, en niet onbelangrijk: als we als uw energielevancier niet weten dat u zonnepanelen heeft, kunnen we niet salderen. En dat is natuurlijk zonde. Na de aanmelding checkt de netbeheerder of uw energiemeter geschikt is. Deze moet de stroom die u opwekt namelijk kunnen scheiden van de stroom die u teruglevert. Als alles gereed is, houdt de meter dus precies bij wat u verbruikt en wat u opwekt. We verrekenen alles gewoon op uw jaarrekening, wel zo makkelijk. Als u op jaarbasis meer stroom levert dan dat u afneemt (u bent dan netto energie leverancier), dan krijgt u van ons een terugleververgoeding van 7 eurocent per kWh.

Meer over salderen: rekenvoorbeelden en voorwaarden

3. De salderingsregeling zonnepanelen geldt tot minstens 1 januari 2021

Minister Wiebes van Economische zaken en Klimaat is bezig met een nieuwe regeling. Die komt dan in plaats van de bestaande salderingsregeling zonnepanelen. Het gaat om de terugleversubsidie. Deze subsidieregeling laat nog even op zich wachten. De nieuwe regeling blijkt namelijk complexer dan gedacht. Dat betekent dat de huidige salderingsregeling zonnepanelen tot minstens 1 januari 2021 geldt en momenteel onduidelijk is hoe de opvolger er precies uit gaat zien. Natuurlijk houden wij alle ontwikkelingen in de gaten.

4. Goed nieuws: investeren in zonnepanelen blijft interessant

Duidelijk is dat er iets gaat veranderen aan de zonnepanelen salderingsregeling. Goed om te weten voor u: een investering in zonnepanelen blijft interessant. Toen minister Wiebes aankondigde dat hij de salderingsregeling zonnepanelen wilde vervangen door de terugleversubsidie, zei hij ook dat de terugverdientijd 7 jaar moet blijven. En dat er een soepele overgang komt voor particulieren en bedrijven die al zonnepanelen hebben. Wat in ieder geval geldt: zonnepanelen blijven een interessante investering waarmee u uw energierekening verlaagt en bijdraagt aan een duurzame toekomst.

5. Nóg een extraatje voor uw teruggeleverde kWh’s

Niet alleen de overheid helpt zonnepanelenbezitters, ook wij geven graag een extraatje. Met ons ZonBonus-contract kunt u uw zonnepanelen nog sneller terugverdienen. Hoe dat zit? Naast uw terugleververgoeding krijgt u dan nog eens 2 cent ZonBonus voor elke kWh die u teruglevert. Of u nu zonnepanelen van ons heeft of van een andere leverancier, maakt daarbij niet uit. Wat u wel nodig heeft, is Nuon Groen met ZonBonus. Dat is een driedubbel groen stroomcontract met stroom uit wind, water en zon uit ons land. Zo weet u zeker dat u altijd groene energie gebruikt en 100% CO2-vrij. Ook als de zon niet schijnt. Onze ZonBonus is inclusief een 3-jarig contract met een vaste energieprijs voor energie en gas met CO2-compensatie.

Lees meer over Nuon Groen met ZonBonus

Tip: vraag uw btw op zonnepanelen terug

Wist u dat u altijd de betaalde btw op zonnepanelen terug kunt krijgen? Dat scheelt honderden euro’s. Wanneer u via ons zonnepanelen aanschaft, verzorgt onze partner Alfa Accountants en Adviseurs kosteloos uw btw-teruggave. Zij vragen voor u de btw terug bij de Belastingdienst.

Besparing met zonnepanelen berekenen

Met de Zonnepanelen Check rekent u binnen 12 seconden uit hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Ook ziet u meteen hoeveel u kunt opwekken en wat de kosten zijn bij het huren of kopen van zonnepanelen.

Doe de Zonnepanelen Check

Binnen één generatie fossielvrij

Als klant van Nuon wordt u elke dag een beetje 'groener'. Daar hoeft u niets voor te doen. Wij werken hard aan duurzame oplossingen zodat we binnen één generatie 100% vrij van fossiele brandstof zijn.

Interessant artikel?