Opbrengst zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen, dat rekenen we zo voor u uit

We begrijpen dat u wilt weten wat u qua opbrengst van zonnepanelen kunt verwachten. Wat zonnepanelen opbrengen is onder meer afhankelijk van de locatie, de hoeveelheid en het vermogen van het zonnepaneel. De verwachte opbrengst van uw zonnepanelen in kWh berekenen is heel eenvoudig.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Binnen 12 seconden kunt u zelf de verwachte zonnepanelenopbrengst berekenen. Via onze Zonnepanelen Check bekijkt u dan hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen en vervolgens krijgt u een indicatie van de kosten en de opbrengst.  

Doe de Zonnepanelen Check

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen

De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen is lastig te bepalen, omdat er zoveel verschillen zijn in kwaliteit en het vermogen. Wel kunnen we kijken naar de gemiddelde opbrengst van de zonnepanelen die wij aanbieden:

 Premium PowerExcellent PowerHigh Power 
Type paneel LG Solar 330 Wp Neon 2 Black AUO BenQ 320 Wp Full Black Trina Solar 295 Wp Full Black
Vermogen in Wattpiek 330 Wp 320 Wp 295 Wp
Verwachte opwek eerste jaar met 10 zonnepanelen 2.805 kWh 2.720 kWh 2.508 kWh
Verwachte opbrengst in het eerste jaar € 645 € 626 € 577
Nuon klantenprijs (per 10), incl. btw € 5.984 € 5.252 € 4.823

Rekenvoorbeeld gemiddelde opbrengst van onze zonnepanelen

Het gemiddelde vermogen van onze 3 soorten zonnepanelen = 295 wattpiek. Per jaar wekt u per zonnepaneel ongeveer 250 kWh op. Met 10 zonnepanelen zou dat dus 2.500 kWh zijn. Om u een idee te geven van wat u nodig heeft aan stroom:  een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar.

Wat leveren zonnepanelen op? 6 factoren om rekening mee te houden.

Wat zonnepanelen opbrengen bij u, hangt onder meer af van:

1. De hoeveelheid zonnepanelen op uw dak

Wilt u weten hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen? Als we kijken naar het meest voorkomende formaat van een zonnepaneel (165x100 cm) en de afmetingen van uw dak, krijgt u al een idee hoeveel zonnepanelen per m² u kwijt kunt. Toch kan dit minder zijn dan u denkt. Obstakels als een schoorsteen of dakkapel zorgen ervoor dat u minder panelen kwijt kunt. Ook schaduw die op het dak valt, heeft invloed.

2. De regio waarin u woont

De regio waarin u woont bepaalt mede uw zonnepanelenopbrengst zijn. Dat komt door het aantal zonuren per jaar. Woont u in het westen? Dan heeft u wat meer zonuren, waarmee u dan weer meer energie opwekt. Texel en Zeeland waren in 2017 de meest gunstige regio’s voor zonnepanelen. Drenthe scoorde minder, maar gelukkig zijn de verschillen niet al te groot (10-15%). Ook in het noordoosten van Nederland is de opbrengst van zonnepanelen iets hoger.

3. De hellingshoek van uw dak

De ideale hellingshoek van uw dak is 35 graden. Bij die hoek zijn uw zonnepanelen het meest efficiënt en behalen ze het beste rendement. Wanneer uw dak een hellingshoek van 20 of 50 graden heeft, daalt de opbrengst van uw zonnepanelen met zo’n 10%.

4. Oriëntatie/richting van uw dak

Met een dak op het zuiden, heeft u de hoogste zonnepanelenopbrengst. Zonnepanelen op een dak richting het westen of oosten wekken ongeveer 20% minder op. Dat scheelt dus flink. Heeft u een dak op het zuidoosten of zuidwesten dan daalt de opbrengst van de zonnepanelen met zo’n 10%.

5. Het type zonnepaneel

Ook het soort zonnepaneel dat u kiest, heeft invloed op de opbrengst per zonnepaneel. Zo hebben (zwarte) monokristallijn zonnepanelen vaak een hogere opbrengst dan (blauwe) polykristallijn zonnepanelen. Als u zonnepanelen met hoog rendement op het dak legt, heeft u er dus minder nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

6. Het vermogen van het paneel in Wattpiek (Wp)

Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken, drukken we uit in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel van 295 Wp wekt op jaarbasis gemiddeld circa 250 kWh op. We rekenen dat als volgt uit: het maximaal vermogen zonnepaneel in wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh. De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland. Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek. Een hoger vermogen zorgt voor een hogere opbrengst van uw zonnepanelen. 

Hoeveel stroom of energie wekt een zonnepaneel op in uw situatie?

Benieuwd hoeveel stroom of energie zonnepanelen opbrengen in uw situatie? Met de Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor u uit. Wij zorgen voor een schatting van het aantal zonnepanelen dat uw dak past, hoeveel u kunt opwekken en wat de kosten zijn bij het huren of kopen van zonnepanelen.

Doe de Zonnepanelen Check

5 redenen om te kiezen voor zonnepanelen

Wilt u besparen op energiekosten? Zelf opwekken is dé trend. De meeste Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Vijf redenen waarom eigen opwek met zonnepanelen zo populair is.

Voor wie alles over zonnepanelen wil weten

Door te luisteren weten we dat u heel wat vragen heeft voordat u zonnepanelen aanschaft. Dat begrijpen we, neem gerust uw tijd. Wij helpen u graag met onderstaande artikelen.

Interessant artikel?