Krachtstroom in huis

Sommige apparaten in huis verbruiken meer stroom dan andere. Vaak hoort u dan dat u krachtstroom nodig heeft, maar de meeste huishoudelijke apparaten zijn daarvoor helemaal niet geschikt. Dan helpt wat meer vermogen op uw aansluiting, wat uw netbeheerder voor u regelt. We zorgen graag voor wat meer duidelijkheid. In dit artikel leest u hoe het precies zit.

Wanneer is krachtstroom nodig?

Krachtstroom is er voor apparaten die veel stroom verbruiken, maar ook meer spanning vragen dan normaal nodig is. Fabrieksmachines draaien vaak op krachtstroom. Maar voor apparaten die u thuis gebruikt is het anders. Die zijn namelijk niet geschikt om aan te sluiten op krachtstroom. Wat u nodig heeft? Een verhoging van het vermogen van uw aansluiting.

Uw netbeheerder verhoogt uw vermogen

In de meeste huizen komt via één kabel stroom het huis binnen. We noemen dit een 1-faseaansluiting. Sluit u hierop een apparaat aan dat veel energie nodig heeft, dan kan het gebeuren dat uw hoofdzekering zichzelf uitschakelt. Teveel apparaten hebben dan tegelijk stroom nodig, waardoor uw stroom uitvalt. Uw netbeheerder lost dit eenvoudig voor u op. Met het verhogen van het vermogen van uw aansluiting. We noemen dit ook wel het verzwaren van uw aansluiting. U krijgt dan een 3-faseaansluiting van 3 x 25 ampère of hoger. Stroom komt dan via drie kabels het huis binnen. En hierover worden de apparaten verdeeld. Zo blijft bijvoorbeeld uw warmtepomp of inductiekookplaat het doen.

Weet u niet precies hoeveel ampère u nodig heeft? Een erkend installateur kan u hiermee helpen.

Een verzwaring nodig? U regelt het via uw netbeheerder

Met uw netbeheerder spreekt u dan af:

  1. Wat er nodig is om de verzwaring aan te vragen 
  2. Wanneer de werkzaamheden starten
  3. Wat de kosten van de verzwaring zijn

 

Zoek uw netbeheerder

Krachtstroom in nieuwbouwwoningen

In de meeste nieuwbouwwoningen is vaak al een aansluiting van 3-faseaansluiting van 3 x 25 ampère aanwezig. Uw netbeheerder weet welke aansluiting u heeft.

Wat zijn de kosten voor het in orde maken van een 3-faseaansluiting?

De kosten voor het aanpassen van uw aansluiting hangen af van uw netbeheerder. Ook de maandelijkse netbeheerkosten, die u via ons aan uw netbeheerder betaalt, kunnen veranderen. U vindt deze kosten terug op uw jaarafrekening.

Interessant artikel?