Kosten zonnepanelen

Kosten zonnepanelen

‘Wat kosten zonnepanelen ongeveer?’ wordt ons vaak gevraagd. Wat zonnepanelen kosten en de gemiddelde prijs van zonnepanelen verschilt natuurlijk per type zonnepaneel en per aanbieder. Wat een zonnepaneel bij Nuon kost? Wij verkopen de panelen per pakket. De kosten voor zonnepanelen zijn dan ook inclusief alle benodigde materialen, volledige installatie tot en met de groepenkast én technische inspectie.

Direct de kosten voor zonnepanelen bij u thuis berekenen

Met de Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor u uit. Wij zorgen voor een schatting van het aantal zonnepanelen dat uw dak past, hoeveel u kunt opwekken en wat de kosten zijn bij het huren van zonnepanelen of het kopen.

Doe de zonnepanelen Check

Wat kost een zonnepaneel?

Als u zich oriënteert op zonnepanelen begrijpen we dat u zich afvraagt: wat kost één zonnepaneel? Natuurlijk lopen de prijzen uiteen. Net als bij de prijs voor een nieuwe televisie of een smartphone. Wat een zonnepaneel kost, hangt vaak samen met kwaliteit, garantie en vermogen. Om de kosten te kunnen vergelijken raden we u aan dus ook daarnaar te kijken. 

Rekenvoorbeeld: wat kosten zonnepanelen per kWh?

Bent u op zoek naar de kosten voor zonnepanelen per opgewekte kWh? Laten we een rekenvoorbeeld nemen. Het verbruik van stroom meten we in kilowattuur (kWh). Als we ervan uitgaan dat u een pakket Excellent Power met 10 AUO (BenQ) zonnepanelen bij ons koopt, verwachten we dat u daarmee in het eerste jaar 2.805 kWh opwekt. De kosten voor deze 10 zonnepanelen zijn als klant van Nuon exclusief btw: € 4.340 (de btw kunt u terugvragen bij de Belastingdienst). Als we uitgaan van een minimale levensduur van 20 jaar, kost een met zonnepanelen opgewekte kWh: € 0,09.

Het vermogen in Wattpiek (Wp)

Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken drukken we uit in Wattpiek (Wp). Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek. Een zonnepaneel met hoog vermogen kan op de lange termijn dus goedkoper zijn, omdat u daarmee meer zonne-energie opwekt. Heeft u weinig zon of ruimte op het dak? Dan is het sowieso verstandig om te kiezen voor zonnepanelen met veel vermogen. Daarmee wekt u maximaal op, ondanks de beperkingen van uw dak.

Wat kosten zonnepanelen per pakket van 10?

Veel aanbieders van zonnepanelen rekenen met pakketten van 10 zonnepanelen. Dat maakt het makkelijk om de kosten van zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Natuurlijk kunt u wel meer of minder zonnepanelen nemen. Zonnepanelen kopen kan bij ons vanaf 6 zonnepanelen, huren vanaf 10.

Onderstaande kosten voor zonnepanelen gelden voor plaatsing op een woning met een schuin dak. Voor installatie op platte daken rekenen we een kleine toeslag.

 Premium PowerExcellent PowerHigh Power 
Type paneel LG Solar 330 Wp Neon 2 Black AUO BenQ 320 Wp Full Black Trina Solar 295 Wp Full Black
Vermogen in Wattpiek per zonnepaneel 330 Wp 320 Wp 295 Wp
Garantie omvormer 10 jaar 10 jaar 10 jaar
Garantie set zonnepanelen

25 jaar productgarantie

25 jaar vermogensgarantie

15 jaar productgarantie

25 jaar vermogensgarantie

10 jaar productgarantie

25 jaar vermogensgarantie

Verwachte levensduur panelen Minimaal
25-30 jaar
Minimaal
25-30 jaar
Minimaal
25-30 jaar
Verwachte opwek eerste jaar 2.805 kWh 2.720 kWh 2.508 kWh
Nuon klantenprijs (per 10), incl. btw € 5.984 € 5.252 € 4.823

Wilt u meer of minder zonnepanelen en bent u benieuwd naar de kosten van zonnepanelen? Op onderstaande pagina’s staan rekenvoorbeelden van opbrengst, opwek en kosten per:

Prijsontwikkeling zonnepanelen

Hoeveel kosten zonnepanelen nu in vergelijking met 10 jaar geleden? ‘Het is interessant om de prijsontwikkeling van zonnepanelen te volgen. Nog geen 10 jaar geleden waren zonnepanelen onbetaalbaar voor veel mensen,’ vertelt Arjen van der Spek, productmanager Zon bij Nuon. ‘Inmiddels verdien je ze binnen 7 of 8 jaar terug. De kosten voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren spectaculair gedaald. Je betaalt nu minder dan de helft van de kosten die je 10 jaar geleden betaalde. Hierdoor kunnen ze nu echt voor ieder huishouden interessant zijn.’

Kosten aanschaf zonnepanelen te hoog? Huren kan ook. 

We begrijpen best dat niet iedereen het geld heeft liggen voor de aanschaf van zonnepanelen. Daar hebben we een oplossing voor. Vanaf 10 zonnepanelen kunt u bij ons zonnepanelen huren. Investeren is dan niet nodig, u betaalt gewoon een vast bedrag per maand. De kosten voor de aanschaf van de zonnepanelen zijn er dus niet. 

Voordelen zonnepanelen huren:

  • Geen investering nodig en besparen op uw energiekosten
  • Via onze Nina app inzicht in je opwek, verbruik en teruglevering
  • Volledig ontzorgd: u regelt het dak, wij de rest
  • Bij ons krijgt u altijd A-kwaliteit zonnepanelen
  • Wij monitoren uw panelen en lossen eventuele storingen op

Gemiddelde prijs zonnepanelen

De gemiddelde kosten van zonnepanelen zijn lastig te bepalen, omdat er zoveel verschillen zijn in kwaliteit en opbrengst. Ook kun je de vraag ‘wat kost een zonnepaneel gemiddeld’ niet beantwoorden zonder te kijken of het om 1 zonnepaneel gaat of een pakket inclusief omvormer en installatie. Wat kosten zonnepanelen gemiddeld bij ons? De gemiddelde prijs van onze 3 pakketten zonnepanelen, per 10 panelen = € 5.353. De kosten voor zonnepanelen zijn bij ons inclusief alle benodigde materialen, volledige installatie tot en met de groepenkast én technische inspectie.

Tip: check de garantie op losse zonnepanelen

Als u zonnepanelen los koopt en kijkt naar wat een zonnepaneel per stuk kost, is het slim om rekening te houden met de garantie. Krijgt u een goede garantie? Wat kunt u doen als uw zonnepaneel over 5 jaar kapot gaat? Komt er een monteur bij u langs als het paneel niet meer goed werkt? Denk nu vast na over deze vragen, vooral als u bijvoorbeeld overweegt om zonnepanelen uit het buitenland te bestellen.

Bereken de kosten voor zonnepanelen bij u thuis

Benieuwd hoe snel u uw zonnepanelenkosten terugverdient? Met de Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor u uit. Wij zorgen voor een schatting van het aantal zonnepanelen dat uw dak past, hoeveel u kunt opwekken en wat de kosten zonnepanelen zijn bij huur of aanschaf.

Doe de Zonnepanelen Check

De kosten voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren spectaculair gedaald. Je betaalt nu minder dan de helft van de kosten die je 10 jaar geleden betaalde.

Arjen van der Spek
productmanager Zon bij Nuon

5 redenen om te kiezen voor zonnepanelen

Wilt u besparen op energiekosten? Zelf opwekken is dé trend. De meeste Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Vijf redenen waarom eigen opwek met zonnepanelen zo populair is.

Voor wie alles over zonnepanelen wil weten

Door te luisteren weten we dat u heel wat vragen heeft voordat u zonnepanelen aanschaft. Dat begrijpen we, neem gerust uw tijd. Wij helpen u alvast met onderstaande artikelen.

Interessant artikel?