Jaaropbrengst zonnepanelen

Jaaropbrengst zonnepanelen

We begrijpen dat u wilt weten wat u qua jaaropbrengst zonnepanelen mag verwachten. Wat de opbrengst van zonnepanelen per jaar is, hangt onder meer af van uw locatie, de hoeveelheid panelen en het vermogen per zonnepaneel. De verwachte jaaropbrengst van zonnepanelen berekenen is heel eenvoudig.

Jaaropbrengst zonnepanelen berekenen

Binnen 12 seconden berekent u via de Zonnepanelen Check zelf de verwachte opbrengst van zonnepanelen per jaar in uw situatie. Dit is afhankelijk van hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen. Na het invoeren van wat gegevens ziet u een schatting van de kosten en de opbrengst van uw zonnepanelen per jaar.

Doe de Zonnepanelen Check

Welke gemiddelde opbrengst zonnepanelen u per jaar mag verwachten

De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per jaar verschilt per paneel en is afhankelijk van kwaliteit en vermogen (in Wattpiek). Wel kunnen we kijken naar de verwachte jaaropbrengst van de zonnepanelen die wij aanbieden. We rekenen dat als volgt uit: het maximaal vermogen zonnepaneel in wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh. De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland.

 Premium PowerExcellent PowerHigh Power 
Type paneel LG Solar 330 Wp Neon 2 Black AUO BenQ 320 Wp Full Black Trina Solar 295 Wp Full Black
Vermogen in Wattpiek per zonnepaneel 330 Wp 320 Wp 295 Wp
Verwachte opwek per paneel per jaar 281 kWh 272 kWh 251 kWh
Verwachte opwek eerste jaar met 10 zonnepanelen 2.805 kWh 2.720 kWh 2.508 kWh
Verwachte opbrengst eerste jaar met 10 zonnepanelen € 645 € 626 € 577
Nuon klantenprijs (per 10), incl. btw € 5.984 € 5.252 € 4.823

Bovenstaande besparingen zijn gebaseerd op een gemiddelde kWh prijs van € 0,23 en op een gemiddelde zoninstraling op uw dak. Om voor uzelf te berekenen wat u kunt besparen, kunt u bovenstaande bedragen delen door € 0,23 en vermenigvuldigen met uw eigen kWh-tarief.

Klantvraag: blijft het rendement van mijn zonnepanelen elk jaar even hoog?

'Een zonnepaneel presteert de eerste jaren altijd beter dan hetzelfde zonnepaneel dat al 10 jaar op het dak ligt,’ vertelt vertel Arjen van der Spek, productmanager Zon bij Nuon. ‘Zonnepanelen degraderen elk jaar iets in vermogen. Bij het ene zonnepaneel is dat 0,5% per jaar, bij het ander 2%. Bij al onze panelen is de degradatie gelukkig erg laag. We garanderen dan ook een hoge opbrengst na 25 jaar.’

In onderstaande tabel ziet u wat de degradatie (het verlies in opwek) betekent voor het rendement van de zonnepanelen na 2 jaar en na 25 jaar:

 Premium PowerExcellent PowerHigh Power 
Type paneel LG Solar 330 Wp Neon 2 Black AUO BenQ 320 Wp Full Black Trina Solar 295 Wp Full Black
Rendement na 2 jaar 98% 97,5% 97,5%
Rendement na 25 jaar 86% 82,5% 80,6%

Wat brengen zonnepanelen per jaar op? Zes factoren om rekening mee te houden.

Wat de opbrengst van zonnepanelen per jaar is bij u, hangt onder meer af van:

1. De hoeveelheid zonnepanelen op uw dak

Wilt u weten hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen? Als we kijken naar het meest voorkomende formaat van een zonnepaneel (165x100 cm) en de afmetingen van uw dak, krijgt u al een idee hoeveel zonnepanelen per m2 u kwijt kunt. Toch kan dit minder zijn dan u denkt. Zo kunnen obstakels zoals als een schoorsteen of dakkapel ervoor zorgen dat u minder panelen kwijt kunt.

2. De regio waarin u woont

De regio waarin u woont bepaalt mede hoe hoog de jaaropbrengst van uw zonnepanelen is. Dat komt door het aantal zonuren per jaar. Woont u in het westen? Dan heeft u wat meer zonuren, waarmee u dan weer meer energie opwekt. Texel en Zeeland waren in 2017 de meest gunstige regio’s voor zonnepanelen. Drenthe scoorde minder, maar gelukkig zijn de verschillen niet al te groot (10-15%). Ook in het noordoosten van Nederland brengen zonnepanelen iets meer op per jaar.

3. De hellingshoek van uw dak

De ideale hellingshoek van uw dak is 35 graden. Bij die hoek zijn uw zonnepanelen het meest efficiënt en behalen ze de hoogste jaaropbrengst. Wanneer uw dak een hellingshoek van 20 of 50 graden heeft, daalt de opbrengst van uw zonnepanelen met zo’n 10%.

4. Oriëntatie/richting van uw dak

Met een dak op het zuiden, is de jaaropbrengst van uw zonnepanelen het hoogst. Zonnepanelen op een dak richting het westen of oosten wekken ongeveer 20% minder op. Dat scheelt dus flink. Heeft u een dak op het zuidoosten of zuidwesten dan daalt de opbrengst met zo’n 10%.

5. Het type zonnepaneel

Ook het soort zonnepaneel dat u kiest, heeft invloed op de jaaropbrengst per zonnepaneel. Zo hebben (zwarte) monokristallijn zonnepanelen vaak een hogere opbrengst dan (blauwe) polykristallijn zonnepanelen. Als u zonnepanelen met hoog rendement op het dak legt, heeft u er dus minder nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

6. Het vermogen van het paneel in Wattpiek (Wp)

Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken, drukken we uit in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel van 295 Wp wekt op jaarbasis gemiddeld circa 251 kWh op. We rekenen dat als volgt uit: het maximaal vermogen zonnepaneel in wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh. De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland. Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek. En hoe hoger het vermogen, hoe hoger de verwachte jaaropbrengst van uw zonnepanelen is. 

Hoeveel stroom of energie wekt een zonnepaneel op in uw situatie?

Benieuwd hoeveel stroom of energie zonnepanelen per jaar opbrengen in uw situatie en hoe snel u ze terugverdient? Met de Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor u uit. Wij zorgen voor een schatting van het aantal zonnepanelen dat uw dak past, hoeveel u kunt opwekken en wat de kosten zijn bij het huren of kopen van zonnepanelen.

Doe de Zonnepanelen Check

Meer over de opbrengst van zonnepanelen

 

5 redenen om te kiezen voor zonnepanelen

Wilt u besparen op energiekosten? Zelf opwekken is dé trend. De meeste Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Vijf redenen waarom eigen opwek met zonnepanelen zo populair is.

Voor wie alles wil weten over zonnepanelen

Door te luisteren weten we dat u heel wat vragen heeft voordat u zonnepanelen aanschaft. Dat begrijpen we, neem gerust uw tijd. Wij helpen u alvast met onderstaande artikelen.

Interessant artikel?