Groencertificaat

Een groencertificaat, wat is dat?

Wilt u weten wat een groencertificaat is? Dat leggen we graag aan u uit. Een groencertificaat of Garantie van Oorsprong (GvO) is een bewijs dat een energieproducent krijgt voor groene stroom die duurzaam is opgewekt. Eigenlijk is het groencertificaat een voorloper van de Garantie van Oorsprong (GvO), maar veel mensen gebruiken die twee termen door elkaar.

Een groencertificaat als bewijs van groene stroom

De Nederlandse organisatie CertiQ is verantwoordelijk voor het groencertificaat, de GvO en nu ook het stroometiket. Hiermee krijgt u zekerheid over hoe uw groene stroom is opgewekt of waar de stroom vandaan komt. Ook wij zorgen er met het stroometiket voor dat u precies weet uit welke duurzame bronnen onze groene stroom komt. Goed om te weten: de groene stroom die wij verzorgen, wekken we zelf in Nederland voor u op. 

Groene stroomcertificaten uit het buitenland

We begrijpen dat u vragen heeft of over de herkomst van groene stroom en de handel in groencertificaten. Daarom gaan we er wat dieper op in. 

Elke megawattuur (MWh) groene stroom die geproduceerd wordt, krijgt een eigen GvO of groene stroomcertificaat. Die uitgifte van groene stroomcertificaten gebeurt in heel Europa. Europese energieproducenten en energieleveranciers mogen groencertificaten onderling verhandelen. En dat komt goed uit voor energieleveranciers die groene stroom verzorgen in landen waar te weinig wordt opgewekt. Sommige landen produceren namelijk zoveel groene stroom dat ze groencertificaten over hebben. Noorwegen verkoopt ze bijvoorbeeld maar wat graag voor een prikkie aan Nederland.

Groencertificaten gewild in Nederland

In Nederland hebben we een tekort aan groene stroom, waardoor groencertificaten uit het buitenland erg gewild zijn. Sommige groene stroomleveranciers verkopen dan ook ´sjoemelstroom' aan hun klanten. Met sjoemelstroom bedoelen we stroom die als groene stroom verkocht wordt, maar niet bijdraagt aan duurzame stroomproductie in Nederland. Het gaat met name om bedrijven die goedkope 'grijze' stroom inkopen om fysiek aan hun klanten te kunnen leveren. Daarnaast kopen ze goedkope certificaten groene stroom uit het buitenland. Met die GvO’s mogen ze de stroom die ze verkopen groene stroom noemen.

Wij doen dit liever anders. We investeren dan ook fors in duurzame energie-oplossingen in ons eigen land. 

Uw energie, uw keuze

Bij ons stelt u eenvoudig uw energieproduct samen, zo duurzaam als u zelf wilt. U krijgt een goed advies en als u voor ons kiest, zorgen ervoor dat alles netjes geregeld wordt. Al 2 miljoen klanten gingen u voor. Bij ons zit u namelijk altijd goed.

Stel uw energieproduct samen

Bekijk onze energie-acties

Onze aanbiedingen & acties

Bekijk welke aanbieding bij uw wensen past en stel direct uw energieproduct samen.

Binnen één generatie fossielvrij

Als klant van Nuon wordt u elke dag een beetje 'groener'. Daar hoeft u niets voor te doen. Wij werken hard aan duurzame oplossingen zodat we binnen één generatie 100% vrij van fossiele brandstof zijn.

Meer weten over energie?

Interessant artikel?