Groen gas

Groen gas, wat is dat eigenlijk?

Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas. Als fossiele brandstof is aardgas namelijk niet duurzaam en het raakt een keer op. Groen gas is opgewaardeerd biogas met dezelfde kwaliteit als aardgas. Hierdoor kunt u groen gas gewoon gebruiken om een eitje te koken en uw huis te verwarmen.

Wat is groen gas?

Veel mensen vragen zich af: wat is groen gas? Om gas groen te kunnen noemen, moet het duurzaam geproduceerd zijn. Dit gebeurt onder meer door biogas te maken uit biomassa zoals organisch afval. Uw groente- fruit- en tuinafval (gft-afval) kan bijvoorbeeld heel goed als grondstof voor groen gas dienen. Prachtig toch?

Voorbeelden van grondstoffen voor biogas

  • Slib uit waterzuiveringsstations
  • Mest
  • Plantaardig afval
  • Slachthuisafval
  • Stortplaatsafval
  • Energiegewassen (bijvoorbeeld mais)

Van organisch materiaal naar groen gas

Eén van de manieren om biogas te produceren is door mest, slib en ander organisch afval te laten vergisten. Dit gebeurt in speciale biogasinstallaties. Boerenbedrijven kunnen bijvoorbeeld mest laten vergisten in een biogasinstallatie die op hun eigen terrein staat. Biogas zelf wordt ook als brandstof gebruikt. Bijvoorbeeld in een warmtekrachtcentrale.

Biogas is net even anders dan aardgas en kan daarom niet direct ons gasnet in. Daarom wordt het eerst gezuiverd en wordt de koolstofdioxide eruit gehaald. Daarna heeft het dezelfde kwaliteit als aardgas en kunnen we het op dezelfde manier gebruiken.

Is gas met CO2-compensatie ook groen gas?

Gas met CO2-compensatie noemen we geen groen gas. Zoals u weet is gas namelijk niet duurzaam geproduceerd, daar zijn we eerlijk over. Op dit moment verzorgen wij geen groen gas en zijn dus geen groene gasleverancier. Het is nog erg duur en ook is er nog weinig groen gas in Nederland. We kunnen dus nog niet zonder aardgas.

Wel verzorgen we gas met CO2-reductie. Zo compenseren we de CO2-uitstoot van het gas dat we leveren met het inkopen van certificaten. Daarmee dragen we bij aan investeringen in duurzame en innovatieve energieprojecten in het buitenland. We begrijpen best dat u in de toekomst meer van ons verwacht. Daarom werken we hard aan duurzame oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan stadswarmte en warmtepompen om huizen te verwarmen.

Thuis merkt u geen verschil tussen groen gas en aardgas

U merkt thuis geen enkel verschil tussen aardgas en groen gas. Het groene gas is namelijk gewoon toegevoegd aan het gasnet. Daar zit dus een mix van aardgas en groen gas in. Ook heeft het gewoon dezelfde geur. Wist u trouwens dat aardgas eigenlijk geurloos is? De ‘gaslucht’ is dus gewoon een geurstof die is toegevoegd. Dat is natuurlijk veiliger. Zo ruikt u wanneer u het gas aan heeft laten staan.

Groene stroom: betekenis voor de toekomst

Wij begrijpen dat u het belangrijk vindt dat we in de toekomst alleen groene stroom en groen gas verzorgen. Dat vraagt om een flinke verandering, waarin wij natuurlijk onze verantwoordelijkheid nemen. We hebben daarom een heldere ambitie: binnen één generatie 100% vrij zijn van fossiele brandstof. Hoe we dat doen? We investeren fors in onze eigen productie van groene stroom. Zo lopen we voorop bij de ontwikkeling van nieuwe windparken, werken we aan een superbatterij voor de opslag van stroom en slaan we duizenden laadpalen in de grond om elektrisch te kunnen rijden. Benieuwd naar onze duurzame energie-oplossingen? Lees meer over groene stroom en haar betekenis voor de toekomst:

Stel uw energieproduct samen

Bij ons stelt u eenvoudig uw eigen energieproduct samen, zo duurzaam als u zelf wilt. Fijn toch? Wilt u alleen groene stroom van Nuon of neemt u er gas met CO2-compensatie bij? Vertel ons wat uw wensen zijn en wij helpen u aan een energieproduct dat bij u past. U bent bij ons verzekerd van een goede prijs.

Stel uw energieproduct samen

Bekijk onze energie-acties

Binnen één generatie fossielvrij

Als klant van Nuon wordt u elke dag een beetje 'groener'. Daar hoeft u niets voor te doen. Wij werken hard aan duurzame oplossingen zodat we binnen één generatie 100% vrij van fossiele brandstof zijn.

Meer weten over energie?

Interessant artikel?